İsrail-Irak selfiesi yüzünden hayatı karardı

İsrail-Irak selfiesi yüzünden hayatı karardı

Kainat Güzellik Yarışması'nda İsrailli yarışmacıyla selfie çektiği için hedefteki Iraklı yarışmacı, CNN'e konuştu: Barış elçisi olma adına o pozu çekip paylaştım, ama hem halktan hem de hükümetten beklediğimin tam tersi tepki aldım. Ölüm tehditleri yüzünden ailem Irak'ı terk etmek zorunda kaldı. Irak'a dönmeye korkuyorum.

ABD'nin Las Vegas kentinde düzenlenen 2017 Kainat Güzeli (Miss Universe) Yarışması'nda İsrail güzeli Adar Gandelsman ile birlikte selfie çekip sosyal medyada paylaşan Irak güzeli Sarah Idan, ölüm tehditleri almasının ardından CNN International'a konuştu. Kasım ayındaki Kainat Güzeli Yarışması'nda Irak'ın 45 yıldır ilk temsilini gerçekleştiren, aynı zamanda şarkıcı da olan Idan, hislerini ''Sanki başım göğe ermişti, hayallerim gerçek olmuştu'' diye aktarırken tüm bunların bir selfie yüzünden değiştiğini belirtti.

​'BARIŞ VE SEVGİ'

Yarışma öncesi fotoğraf çekme seanslarından birinde İsrailli yarışmacı Gandelsman'a ''Hadi, birlikte bir fotoğraf çekelim de halklarımız bizim aramızda sorun olmadığını, bizim aslında barış elçileri olduğumuzu görsün'' dediğini aktaran Iraklı yarışmacı Idan, selfieyi de ''Irak Güzeli ile İsrail Güzelinden Barış ve Sevgi'' yazısı eşliğinde paylaştığını, ama beklediği tepkinin tersini aldığını belirtti.

'ÜNVANINI ALIRIZ'

Yarışmaya 6 gün kala Irak'taki yarışma organizasyonundan ''Hükümetin baskısı altındayız. Selfieyi kaldırmazan ünvanını alırız'' tehdidi geldiğini, Irak'ta bazı siyasilerden ve halkın bazı kesimlerinden ise kendisine ve ailesine ölüm tehditleri yöneltildiğini söyleyen Idan, selfie çekerken böyle bir tepki gelebileceğini aklının ucundan geçirmediğini vurguladı.

​'VATANDAŞLIKTAN ÇIKARMAKLA TEHDİT EDİYORLAR'

"İnternette yapılan tehditleri gördüğümde hemen ailemi aradım ve Irak'ı terk etmelerini söyledim" diyen genç kadın, çok korkmuş durumdaki annesine ''İstersen yarışmadan çekileyim'' dediğini de aktardı. Fotoğrafı kaldırmadığı takdirde bazı hükümet yetkililerinin kendisini vatandaşlıktan çıkarmakla bile tehdit ettiğini söyleyen Idan, fotoğrafı kaldırmak yerine ertesi  gün İsrail hükümetini ya da Ortadoğu politikalarını desteklemediği ve bunun Filistin davasına saldırı olduğunu düşünen herkesten özür dilediğine dair ikinci bir paylaşım yaptı.

BİKİNİ KRİZİ

Idan'ın başı yarışma provalarında bikini giydiği için de derde girdi. Tepkiler ve tehditler üzerine büyün mayoyla yarışan Idan'ın bütün bikini fotoğrafları yarışma organizatörleri tarafından internetten silindi.

​KİMLİĞİ YENİLEMEK İÇİN IRAK'A GİTMESİ GEREKİYOR

Yarışmada ülkesini en iyi şekilde temsil etmeye çalıştığını, ama Irak hükümetinden hiçbir destek alamadığını anlatan Idan, hem ABD hem de Irak vatandaşı. Irak pasaportunu ve bunun için de Irak kimliğini yenilemesi zamanı gelmiş durumda. Ama bunun için Irak'a gidip yeniden başvuru yapması gerekiyor. Genç kadın ülkesine seyahat etmekten korktuğunu söylüyor.