İşte Norveç’in çocuklara yönelik cinsel istismarla ilgili karnesi
Norveç’te her üç cinsel istismar mağdurundan birinin çocuk olduğu ortaya çıktı. Ülkede işlenen suçlarda son beş yılda yüzde 18 oranında düşüş yaşanırken, çocuklara karşı cinsel istismar davalarında ise büyük oranda artış var.
Norveç'te en son 2018 yılında açıklanan rapora göre, çocuklara karşı cinsel istismar davalarında büyük oranda artış var.
ÇOCUK İSTİSMARI DAVALARINDA BÜYÜK ARTIŞ
Evrensel'den Mahmut Algünerhan'ın aktardığına göre 2018 yılında Norveç polis müdürlüğünün açıkladığı verilere göre ülkede işlenen suçlarda son beş yılda yüzde 18 oranında düşüş yaşanırken, çocuklara karşı cinsel istismar davalarında ise büyük oranda artış var.
HER ÜÇ ŞİKAYETTEN BİRİ ÇOCUKLARA YÖNELİK İSTİSMAR VAKASI
Polisin açıkladığı rakamlara göre, geçen yıl cinsel tacizle ilgili yaklaşık 8 bin şikayet yapıldı. Her üç şikayetten biri ise çocuklara yönelik cinsel istismar vakaları ile ilgili yapılan şikayetler oldu.
2017 yılında yaşanan cinsel taciz olaylarında, bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 13; 2013 yılına göre ise yüzde 65.5 artış göstermesi dikkat çekiyor. 2016 ile 2017 arasında ise 14 yaş altı çocuklara yönelik cinsel saldırı ve istismar şikayetlerinde yüzde 18.4 artış meydana geldi.
İNTERNET ÜZERİNDEN CİNSEL İHLALLER
Polisin açıklamasına göre sadece başkent Oslo’da her hafta, çocuklara karşı işlenen ortalama 25-30 yeni cinsel suç dosyası açılıyor. Suçların işlendiği alan olarak ise internet öne çıkıyor. Beş yıl önce internet üzerinden istismar vakalarına ait dosya sayısı 56 iken 2017’de Oslo Polisi, internet üzerinden cinsel ihlallere ilişkin 503 vaka tespit etti.
ŞİDDET OLAYLARINDA YÜZDE 2.6'LIK ARTIŞ
Öte yandan ülkede şiddet olaylarında da yüzde 2.6 artış var. Kayıtlara geçen şiddet olaylarında en büyük artış yüzde 8.1 ile “yakın ilişkiler”de meydana geldi.
Polis Müdürü Odd Reidar Humlegård, son yıllarda bu sayının sürekli arttığını söyledi.
Diğer suç olaylarında ise genel bir düşüş görülüyor. Norveç’te kayıtlara geçen toplam suç oranında yüzde 5.3 oranında azalma meydana geldi. Özellikle maddi kazanç amaçlı hırsızlık, dolandırıcılık, şantaj gibi olaylarda 2013 yılına göre yüzde 40-50 oranında azalma dikkat çekiyor. 2017’de 319 bin 282 suç bildiriminde bulunulmuş.