İsveç, NATO'ya başvuru belgesini imzaladı

İsveç, NATO'ya başvuru belgesini imzaladı

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, NATO'ya üyelik başvurusu için gerekli belgeleri kameralar karşısında imzaladı. İsveç'in Finlandiya'nın da imza atmasını bekledikleri belirtildi.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, NATO’ya üyelik başvurusu belgesini imzaladı. İsveç’in, Finlandiya’nın da imza atmasını beklediği ve iki ülkenin üyelik başvurusunu birlikte yapacağı ifade edildi.

Askeri tarafsızlık politikası yürüten İsveç ve Finlandiya, savaşın başlamasından sonra NATO’ya üye olmak istediklerini açıkladı.

Rusya, NATO’ya üye olma teşebbüsünün dahi cevapsız bırakılmayacağını ifade etti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Finlandiya NATO’ya üye olursa, nükleer füzeleri Finlandiya sınırına götürmek zorunda kalırız” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, “Büyük bir hata olur” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İskandinav ülkeleri, terör örgütlerinin yuvası olmuş durumda. PKK’lılar parlamentolara bile girmiş, milletvekili olmuş. İsveç’in ve Finlandiya’nın üyeliğine olumlu bakmıyoruz. Biz bunların üyeliğine evet diyemeyiz” dedi.

İSVEÇ BAŞVURU BELGESİNİ İMZALADI

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, NATO üyelik başvurusu için gerekli belgeleri kamera karşısında imzaladı.

Finlandiya’nın da imza atmasıyla birlikte, iki ülkenin aynı anda NATO’ya başvuracağı bildirildi.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, 2020’de ve 2021’de terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı YPG’yi ve komutanlarını ziyaret etti. Ann Linde, YPG’ye yılda 376 milyon dolar yardım sözü verdi.

TSK yaptığı operasyonlarda, PKK tarafından kullanılan birçok İsveç yapımı silah ele geçirdi.