İsveç Parlamentosu'ndaki PKK yanlısı vekil krize yol açtı...Erdoğan, Kakabaveh'in iadesini istemişti

İsveç Parlamentosu'ndaki PKK yanlısı vekil krize yol açtı...Erdoğan, Kakabaveh'in iadesini istemişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iadesini istediği İsveçli parlamenter Emine Kakabaveh, Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın arasındaki mutabakata karşı itirazlarını sürdürüyor.

Terör örgütü PKK'nın uzantıları YPG/PYD'ye yakınlığıyla ün salan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsveç'ten iadesini istediği parlamenterlerden olan Emine Kakabaveh, Türkiye karşıtı açıklamalarını sürdürürken, İsveç’te de siyasi krize yol açtı.

ANN LİNDE'YE "ANAYASAYA UYMUYOR" SUÇLAMASI

Kakabaveh, Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında varılan anlaşma gereği silah ambargosunun kaldırılması ve suçluların iadesi konusunda hükümete yüklendi. Terör örgütleriyle içli dışlı ilişkileriyle de tanınan Kakabaveh, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde’yi suçladı, hükümetin ‘anayasaya aykırı hareket ettiğini’ öne sürdü.

"YARGI BAĞIMSIZLIĞINA AYKIRI"

Konuyla ilgili dilekçe veren Kakabaveh, "Bireysel iade davalarının İsveç hükümeti tarafından Türkiye’yi İsveç ve Finlandiya’nın NATO başvurusunu serbest bırakmaya ikna etmek için kullanılması son derece ciddi bir konudur. Bu, yargının bağımsızlığına ilişkin anayasanın 11. Kısmının 3. Kısmına tamamen aykırıdır" ifadelerinde bulundu.

SOSYAL DEMOKRATLARA TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Kakabaveh, daha önce Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın ortak mutabakata imza atmasını ‘kara bir gün’ olarak nitelendirmişti. İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anlaşmaya varmasını ‘şok edici' olarak nitelendiren Kakabaveh, Başbakan'ın partisi Sosyal Demokratları Erdoğan'a ‘boyun eğmek'le suçlamıştı.