İsveç'te NATO'dan sonra... "Finlandiya'nın işi bizim işimizdir!" ABD askerleri İsveç'e konuşlanacak, Rusya ne yapacak?

İsveç'te NATO'dan sonra... "Finlandiya'nın işi bizim işimizdir!" ABD askerleri İsveç'e konuşlanacak, Rusya ne yapacak?

Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyeliklerinin önünü açtı. İki ülkenin imzalanan son anlaşmadan sonra NATO'ya üye olması bekleniyor.

Türkiye, İsveç, Finlandiya ve NATO arasında Madrid'de yapılan dörtlü görüşmede üç ülke anlaşmaya vardı. Anlaşmanın ardından artık gözler NATO, İsveç ve Finlandiya'da iki ülkenin NATO'ya ne zaman katılacağında.

Öte yandan İsveçli uzmanlar, Türkiye’nin NATO üyeliğine ilişkin vetosunu kaldırmasının ardından NATO'dan sonrasını konuşmaya başladı. 

ABD ASKERİ LULEA VEYA ÖSTERSUND'A KONUŞLANACAK

Euronews'te yer alan habere göre, İsveçli uzmanlar, ülkenin dış ve güvenlik politikalarının da önemli ölçüde değişeceği görüşünü savunuyor. İsveç'Te yayın yapan Expressen gazetesine konuşan savaş bilimi konusunda araştırmaları olan Doçent Jacob Westberg, ilk aşamada Lulea veya Östersund bölgelerine ABD askeri konuşlandırılacağını öngörüyor. 

İSVEÇ ASKERLERİNİN RUSYA SINIRINDA YER ALMASI MANTIKSIZ OLMAYACAK

Soğuk Savaş döneminde ülkenin Kalix hattına (2.Dünya Savaşı sırasında inşası başlayan ve Finlandiya'dan gelecek olası Sovyet işgalini yavaşlatmayı hedefleyen cephe) önemli yatırımlar yaptığını hatırlatan Jakob Westberg, "Yakın bir gelecekte, İsveç askerlerinin bunun (Kalix hattı) yerine Norveç'te veya Finlandiya'da Rusya sınırında yer alması mantıksız olmayacak. Böylece İskandinav ülkelerine karşı bir saldırganlık durumunda İsveç askerlerinin de ilk darbeyi yemesi mantık dışı olmayacak." ifadelerini kullandı.

FİNLANDİYA'NIN İŞİ BİZİM İŞİMİZDİR

Eski bir halk deyişi “Finlandiya’nın işi bizim işimizdir” ifadesine atıfta bulunan Westberg, "Bu artık gerçekten bağlayıcı bir vaat olacak. İsveç'teki halk için İsveç'in ülkenin kendi topraklarından başka bir yerde savunulması çok daha güzel." dedi. 

FİNLANDİYA VE BALTIK ÜLKELERİNDEKİ HAVA ÜSLERİ TEHLİKE YARATABİLİR

Askeri işbirliğini değerlendiren İsveç ordusundan Yarbay Joakim Paasikivi ise, Rusya sınırına yakın olduğu için Finlandiya ve Baltık ülkelerindeki hava üslerini kullanmanın tehlike yaratacağını ileri sürdü ve İsveç’in, hava üsleri için daha elverişli olduğunu ve özellikle kara birliği konusunda ise ülkede belki de takviye ye gerek olmadığını görüşünü dile getirdi.

İSKANDİNAV ASKERİ BİRLİKLERİ

Bu konuda yakın görüşler beyan eden Jacob Westberg, İskandinav ülkeleri arasında artık askeri birliklerin birleştirilmesinin belki de zamanı gelmiş olabileceğine dikkat çekti.