İtalya'da eşcinsel 'medeni birliktelik' yasası kabul edildi

İtalya'da eşcinsel 'medeni birliktelik' yasası kabul edildi

İtalya’da eşcinsel birlikteliklerin hukuki olarak tanınmasını sağlayan yasa tasarısı, mecliste kabul edildi. Yasa, çiftlere birbirlerinin soyadını alma, mirasından faydalanma gibi haklar tanıyor.

Batı Avrupa’da eşcinsel çiftlere herhangi bir yasal statü vermeyen tek ülke olan İtalya’da eşcinsel birlikteliklerin hukuki olarak tanınmasını sağlayan yasa tasarısı mecliste kabul edildi.
Eşcinsel çiftlere “medeni birliktelik” adı altında evli heteroseksüel çiftlerle birçok hususta aynı hakları tanıyan yasa, geçen Şubat ayında Senato’da kabul edildikten sonra Temsilciler Meclisi’ne getirilmişti.
Temsilciler Meclisi’nde dün yapılan oylamada da tasarı, 630 sandalyeli meclisten 372 “evet” oyu alarak yasalaştı.
Yasa ne getiriyor?
BBC Türkçe’deki habere göre; yasa, çiftlere birbirlerinin soyadını alma, mirasından faydalanma gibi haklar tanıyor.
Eşcinsel partnerlere, birbirlerinin çocuklarını evlat edinme hakkı veren madde ise, muhafazakar kesimlerin tepkisi yüzünden iptal edildi. Bu karar, her bir vakayı ayrı olarak değerlendirmek üzere mahkemelere bırakıldı.
Kutlama, eleştiri ve tepkiler
Yasanın kabulü meclis önünde toplanan insan hakları savunucuları tarafından kutlanırken, bazı LGBTİ örgütleri ve muhafazakar kesimlerden eleştiriler aldı.
LGBTİ örgütleri yasanın halen heteroseksüel çiftlere ‘birinci sınıf’ vatandaş muamelesi yapıldığını savunuyor.
Aşırı sağcı Kuzey Ligi partisi lideri Matteo Salvini ise belediye başkanlarına yasaya uymama çağrısı yaptı.
İtalya Başbakanı Matteo Renzi ise tasarının yasalaşmasını “Bugün bayram” diyerek kutladı.
Demokratik Parti’nin girişimi
İtalya, geçen yıl Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından eşcinsel çiftlerin haklarını ihlal etmekten suçlu bulunmuştu.
İktidardaki Demokratik Parti’nin girişimiyle meclise getirilen yasa tasarısı, ancak aylar süren tartışmalar ve çok sayıda değişikliğin ardından kabul edilebildi.