'Kadınlar çalışmasın' diye fetva veren din adamlarına operasyon

'Kadınlar çalışmasın' diye fetva veren din adamlarına operasyon

Bangladeş’te din görevlileri, kadınların tarlada çalışmasına karşı çıkan bir fetva yayımlayınca gözaltına alındı.

Bangladeş polisi, kadınların tarlada çalışmasına karşı çıkan bir fetva yayımlayan din görevlilerinin gözaltına alındığını bugün duyurdu.

Ülkenin batısındaki Kumarkhali kasabasında görev yapan imam ve 5 cami görevlisi, fetvalarını Cuma namazından sonra caminin hoparlörlerinden duyurdu. Bunun üzerine harekete geçen polis, askeri yönetim döneminden kalma yasaya dayanarak, 6 din görevlisini gözaltına aldı.

Müslümanların çoğunlukta olduğu Bangladeş, resmi olarak seküler bir ülke. Ancak Müslüman din adamları özellikle ülkenin daha muhafazakâr olan kırsal kesimlerinde çok etkili.

FETVA TARTIŞMASI

2001’de ülkede fetva yayımlanması yasaklanmıştı. 2011’de ise kişisel ve dini meselelerde fiziksel ceza öngörmediği sürece, fetva yayımlanmasına izin verilmişti.

Bazı insan hakları örgütleri, Yüksek Mahkeme’nin 2011’deki kararını, köylerin yönetiminin din adamlarıyla paylaşılmasına neden olacağı gerekçesiyle eleştirilmişti. Önceden ülkenin kırsal kesimlerinde çoğunlukla evde oturan kadınlar, artık özellikle hasat dönemlerinde çalışıyor.

Bangladeş’teki yaklaşık 4 bin 500 tekstil fabrikasında çalışan 4 milyona yakın işçinin yüzde 80’ini kadınlar oluşturuyor. Tekstil, ülkenin zayıf ekonomisini temel direği.