Katolik Kilisesi liderinden taciz vakaları için kararname

Katolik Kilisesi liderinden taciz vakaları için kararname

Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco, kilise içindeki cinsel taciz skandallarıyla mücadele amaçlı bir kararname yayımladı. Alınan karara göre, dünya genelindeki tüm Katolik din adamları, tanıklık ettikleri taciz vakalarını üstlerine bildirmek zorunda olacak.

Kararnamenin yasalaşarak 1 Haziran'da yürürlüğe girmesi bekleniyor. Bu adım ile Katolik Kilisesi içinde, çocuklara ve savunmasız durumdaki yetişkinlere yönelik cinsel istismar; tehdit veya şiddet vasıtasıyla cinsel eylemlere zorlama gibi başlıklarla mücadele amaçlanıyor. Bu suçların bildirilmesini kolaylaştırmak için her piskoposluk bölgesinde kamuya açık ve erişilebilir bir ihbar sistemi kurulması, gerekirse bu iş için özel bir ofis açılması ve fon oluşturulması öngörülüyor.

Bu suçlardan haberdar olanların üstlerine ya da doğrudan Vatikan'a ihbarda bulunması zorunlu hale getiriliyor. Yönetim birimlerinin de istisnai durumlar dışında 90 gün içinde soruşturmayı tamamlaması isteniyor.

Bu yasal düzenlemeler, 3 yıllık bir deneme süresi boyunca geçerli olacak.

Yasa dünya üzerindeki tüm Katolik din adamlarını bağlayıcı nitelikte. Kararın medyada "çığır açıcı", "devrimsel", "sert yumruk" gibi ifadelerle karşılandığı öğrenildi.