Kazakistan ve Rusya pürüzleri çözüyor

Kazakistan ve Rusya pürüzleri çözüyor

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Bonkör Tokayev, Rusya Başbakanı Mihail Mişustin ile bir araya geldi

Kazakistan Cumhurbaşkanlığından yapılan izaha göre, Tokayev'in Rusya Başbakanı Mişustin ile müzakeresinde, ikili stratejik ve ortaklık iş birliğinin daha da derinleştirilmesinin yanı sıra hudut Ural hudut ötesi nehrinde su kaynaklarının kullanımı ve etraf konuları konuşuldu.

Tokayev, Mişustin'in başbakanlık görevindeki ilk ziyaretini Kazakistan'a gerçekleştirmesinin Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) çerçevesindeki ikili stratejik iş birliği itibariyle sembolik olduğunu dile getirdi.

Mişustin'in bir gün önce Almatı'da tertip eden dijitalleşme ve yapay zeka konulu AEB Hükümetlerarası Komisyonu Toplantısı'na katıldığını anımsatan Tokayev, "Kazakistan bu konularla aktif şekilde ilgileniyor. Bu alanda geniş bir tecrübeye sahipsiniz, bundan dolayı sizinle iş birliği yapmak istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"ÜLKELERİMİZ, ÇOK TARAFLI YAPILARDA LİDER ROL OYNAMAKTADIR"

Rusya Başbakanı Mişustin, Rusya ile Kazakistan'ı kardeşlik ve ortaklık bağların birleştirdiğini vurgulayarak, ikili ticari, ekonomik ve yatırım alanlarında iş birliğinin dinamik şekilde geliştiğine işaret etti.

Yerel iş birliğinin güçlendiğine de dikkati çeken Mişustin, "Ülkelerimiz AEB, Ortaklaşa Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ), Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT), Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ve diğer çok taraflı yapılarda lider rol oynamaktadır." ifadelerini kullandı.

Mişustin, Tokayev'e 9 Mayıs'ta yapılacak Zafer Günü kutlaması için Moskova'yı ziyaret etme çağrısını de anımsattı.