Kırgızistan ve Tacikistan sınır sorunlarını çözecek

Kırgızistan ve Tacikistan sınır sorunlarını çözecek

Kırgızistan ve Tacikistan topografik çalışma grupları iki ülke arasında arazi değişimini belirlemek için Bişkek'te bir araya geldi.

İki ülkenin, topografik çalışma gruplarına, 1 Mart 2020'ye kadar anlaşılan seçeneklere ilişkin çalışmaları tamamlamaları talimatı verildiği hatırlatıldı.

Kırgızistan parlamentosunun ilgili komisyonuna önceki gün bilgi veren Başbakan Yardımcısı Ceniş Razakov, Tacikistan ile arazi değişimi konusunda ikili bir anlaşmaya varıldığını açıklamıştı.

SSCB döneminde Orta Asya’da çizilen sınırlar, bölgede yaşanan karmaşık sınır problemlerinin temelini oluşturuyor.

Orta Asya’da etnik ve siyasi sınırların doğal yollarla oluşturulmaması, özellikle Kırgızistan ve Tacikistan sınırlarının kesiştiği Fergana Vadisi'nde bölgenin ulaşımını ve güvenliğini olumsuz etkiliyor

Kırgızistan ile Tacikistan arasındaki 970 kilometrelik sınırdan sadece 503 kilometresi belliyken, geriye kalan sınır bölgeler "tartışmalı sınır" olarak kabul ediliyor.

Sınır hattının her iki tarafında yaşayan iki toplum arasında sıklıkla arazi, tarımsal sulama, hayvan otlatma, ortak yol kullanımı ve sınırdan izinsiz geçişler gibi nedenlerle gerginlik çıkıyor

Tartışmalı sınır bölgelerindeki sosyal, ekonomik ve güvenlik sorunlarının çözülemeyişi yüzünden Kırgızistan vatandaşlarının evlerini ve arazilerini satarak bu bölgeleri terk etmelerine neden olduğu ifade ediliyor.

Bu durumun “tartışmalı sınır bölgelerinde” Tacik asıllı nüfusun yoğunlaşmasını da beraberinde getirdiği savunuluyor.

İki ülke cumhurbaşkanları, 26 Temmuz 2019’da sınırda bir araya gelerek tartışmalı sınır hatların belirlenerek netleştirilmesi için çözüm arayışı konusunda kararlılıklarını yenilemişlerdi.