Kırgızistan’da ‘Tekstil Geliştirme Merkezi’ kuruldu

Kırgızistan’da ‘Tekstil Geliştirme Merkezi’ kuruldu

Kırgızistan’ın tekstil sektörünün gelişmesine katkı vermesi beklenen ilk tekstil laboratuvarı ‘Tekstil Geliştirme Merkezi’ kuruldu.

Egemendik Derneği, Avrasya İş Kulübü ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından hayata geçirilen ‘Tekstil Geliştirme Merkezi’nde kumaş ve yardımcı malzemeler, uluslararası kabul görmüş standartlar çerçevesinde her türlü fiziksel ve kimyasal testlerden geçirilerek sonuçları sertifikalandırılacak.

Tekstil Geliştirme Merkezi’nin öncelikli amaçlarından biri Türkiye’nin yarım asırdır edindiği tekstil ve hazır giyim sektörü tecrübelerini Kırgızistan’a transfer etmek.

Türkiye’de hazır giyim sektörüyle ilişkili devlet kurumları, mesleki ve ticari birlikler, akademik çevreler ve özel müteşebbisler ile sıkı bağlantılar kurularak bilgi ve tecrübe aktarımı için uygun koşulların oluşturulması Merkez’in ana çalışma alanını teşkil ediyor.

Kurulan Merkez aracılığı ile tekstil alanında karşılıklı ticaretin geliştirilmesi ve Kırgız tekstil sektörünün profesyonelleşmesi de amaçlanıyor.

Merkez’de görevli uzman kişiler tarafından firmalara sağlanacak tekstil danışmanlığı hizmetinin yanı sıra merkezde sağlanan eğitimlerle kursiyerlere uluslararası geçerliliği olan tasarım sertifikaları verilecek.

Tekstil Geliştirme Merkezi’nde eğitim, seminer programlarının ihtiyaçlarını karşılayacak tam donanımlı 20 kişi kapasiteli eğitim sınıfı, ürün tasarım aşamasında koleksiyon hazırlama ile alakalı temel işlemlerinin yapıldığı modelhane, dünya moda gündeminde olan modellerin sergilendiği ve merkez hedef kitlesinin ilham kaynağı olabilecek ‘showroom’, tekstil alanıyla ilgili kütüphane ve kalıp baskı bilgisayar programlarının uygulamalı eğitim salonu kuruldu. Gerekli malzeme ve ekipmanlar ise TİKA tarafından temin edildi.

Tekstil sektörü Kırgızistan’ın ekonomisinde önemli bir yere sahip. Resmi verilere göre bu sektörün yıllık ihracatı 200 milyon dolar civarında ve toplam 150 binden fazla kişi sektörde çalışıyor.

YURT HABER