Kolombiya'da Genel Grev!

Kolombiya'da Genel Grev!

Kolombiya'da Devlet Başkanı Ivan Duque ve hükümet karşıtı protestolar yeniden başlayarak ülkede genel grev duyuru edildi.

Birçok şehirde halk sokaklara dökülürken bazı şehirlerde protestocular ile polis arasında çatışma yaşandı.

21-E (21 Ocak) isimi verilen protesto gösteri günü Kolombiya'da 2020 yılının ilk grev ve protesto günü olarak dile getiriliyor. Grev Komitesi azaları, hükümet ile diyaloglarından yanıt alamadıkları için sokağa indiklerini izah etti. Cali, Barranquilla, Bucaramanga ve Medellin'de başlayan yürüyüşlerde bazı yolların kapatıldığı bildirildi.

Ayrı olarak, 2020 senesinin ilk gününden bu yana 20'den fazla yerli öncünün öldürülmesi üzerine yerli gruplar da gösterilere katılma kararı aldı. Kolombiya'nın yerli halklarını temsil eden Milli Yerli Örgütü (ONIC) tarafından yapılan izahta, "Tüm yurttaşları çağırıyoruz. Tüm ülke için hepimiz dışarı çıkıp ömür boyu daha iyi hayat hakkımızı isteyelim. Sosyal haklarımızı müdafaa edelim." ifadeleri kullanıldı.

Kolombiya Başkenti Bogota'da hükümet karşı protestolar için Plaza de Bolivar'a kadar yapılacak yürüyüşün mahalli saatle 17.00'da başlayacağı duyuruldu. Erken saatlerden itibaren yollar talebeler tarafından kapatılmaya başlandı. Bir takım protestocular ile polis arasında da çatışma yaşandı.

Hükümet Sekreteri Luis Ernesto Gomez, sosyal medya hesabından yaptığı izahta, eylemlerde 4 kişinin gözaltına alındığını, 3 barışçıl yürüyüşün ise devam ettiğini söyledi.

Bogota Belediye Başkanı Claudia Lopez ise Mobil Polis Filosunun (ESMAD) yolları kapatan ve toplu taşıma araçlarına fiyatsız binen kişileri engellemeye çalıştıklarının bilgisini paylaştı.

Diğer taraftan, Kolombiya'da yürüyüşler, 21 Kasım'da ülkenin büyük şehirlerinde değişik örgütler ve sendikaların bir araya gelmesiyle başlamıştı.