Koronavirüs bitmeden bubonik veba hortladı

Koronavirüs bitmeden bubonik veba hortladı

Tüm dünya koronavirüs salgınıyla mücadele ederken Çin'in İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nde bubonik vebası hortladı.

Dünya an itibariyle ölümcül olarak adlandırılan koronavirüs salgınıyla mücadele ediyor. Ancak koronavirüs salgını henüz daha bitmemişken, başka bir ölümcül salgın da dünyanın başkan bir yerinde yayılmaya devam ediyor. Çin'de Temmuz ayında görülen bubonik veba vakaları yeniden görülmeye başladı.

24 SAAT İÇERİSİNDE ÖLDÜRÜYOR

Ölümcül olarak adlandırılan bubonik veba - diğer adıyla kara veba - tedavi edilmediği durumlarda 24 saat içerisinde öldürüyor. Bubonik veba, bu yıl Moğolistan'da 22 kişide görüldü. Vakaların 6'sı doğrulanırken, 38 yaşındaki bir adam, 15 yaşındaki bir çocuk ve 42 yaşındaki bir adam veba yüzünden hayatını kaybetti.

17 BÖLGE RİSKLİ


 
Son vaka 25 yaşındaki bir kadında tespit edildi. Enfekte olan bir dağ sıçanını yiyen kadın bubonik veba salgınına yakalandı. Kadının temasta olduğu 19 kişi karantina altına alındı.

AV YASAĞI GELDİ

Konuyla ilgili uyarıların devam ettiği hastalıkta hayvanların avlanması ve yenilmesi yasaklandı. DSÖ'nün yaptığı açıklamasına göre bubonik veba, pire ve vahşi hayvanlar aracılığı ile insanlara bulaşıyor. Eğer doğru tedavi uygulanmazsa 24 saat içerisinde ölüme bile yol açıyor.

BUBONİK VEBANIN BELİRTİLERİ

Bubonik vebanın belirtilerine göre bakteri vücuda girdiği yere en yakın lenf bezlerinde ağrı, şişlik ve iltihap görülüyor. Durum ileriki dönemlerde ise akıntı halini alıyor. Eğer tedavi süreci hemen başlamazsa, bakteri vücudun çeşitli yerlerine yayılarak septisemik forma dönüşüyor.