Koronavirüs nedeniyle sokağa çıkmayı yasaklayacak

Koronavirüs nedeniyle sokağa çıkmayı yasaklayacak

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) yayılmasını önlemek amacıyla 48 saat sonra ülke genelinde zorunlu haller dışında sokağa çıkmanın yasaklanacağını söyledi.

Başbakanlığın resmi internet sitesinden açıklama yapan Başbakan Jacinda Ardern, tüm Yeni Zelandalılara kendi kendilerini karantinaya almaya hazır olmaları çağrısını yaptı.

Covid-19’un yayılmasına karşı uygulanan üçüncü seviyedeki alarmın dördüncü kategoriye yükseltileceğini ve tüm ülkede 48 saat sonra zorunlu haller dışında sokağa çıkma yasağı uygulanacağını söyleyen Başbakan Ardern, "Bu, kelimenin tam anlamıyla hayatları kurtaracak, binlerce hayatı kurtaracak" açıklamasında bulundu.

İlk etapta 4 hafta süreyle uygulanacak yasakların virüsün kontrol altına alınamaması durumunda uzatılacağını belirten Başbakan Ardern, süpermarketler, doktorlar, eczaneler ve servis istasyonları gibi zorunlu hizmet veren iş yerlerinin dışında kalan mekanlar ve okulların yarından itibaren kapatılacağını açıkladı.

Yasaklar kapsamında vatandaşlara tek başlarına, aile bireyleriyle veya birlikte karantinada oldukları kişilerle alışveriş, egzersiz ve temiz hava almak için dışarı çıkmalarına izin verileceği açıklandı. Toplu taşıma araçları yalnızca temel hizmetlerde çalışanların kullanımına açık olacak.