Kozmetik ürünlerle ilgili kritik karar

Kozmetik ürünlerle ilgili kritik karar

Kanada'dan kozmetik ürünleri ile ilgili dikkat çeken bir karar geldi. Kanada, bu ürünlerin hayvanlar üzerinde test edilmesini yasakladı.

Kanada Sağlık Bakanlığı, kozmetik ürünlerin hayvanlar üzerinde test edilmesini ve hayvanlar üzerinde test edilmediğini kanıtlamayan kozmetik ürünlerin satışını yasakladı.

HAYVAN TESTİ YASAKLANDI

Bakanlığın resmi internet sayfasından yapılan açıklamada, "Bill C-47 Gıda ve İlaç Yasası"nın hem kozmetik ürünlerin hayvanlar üzerinde test edilmesini hem de hayvan testi verilerine dayanan ürünlerin satışını yasaklayacak şekilde değiştirildiği belirtildi.

GÜVENLİ, ZULÜM İÇERMEYEN ALTERNATİFLERE YÖNELECEKLER

Açıklamada ifadelerine yer verilen Kanada Sağlık Bakanı Jean-Yves Duclos, "Kanadalılara satın aldıkları ürünlerin zulüm içermediğini garanti etmekten gurur duyuyoruz. Daha fazla hayvanın kozmetik testlerden dolayı acı çekmemesi ve ölmemesi için güvenli, zulüm içermeyen alternatifler keşfetmek üzere uzmanlar ve uluslararası ortaklarla çalışmaya devam edeceğiz" dedi. Yapılan değişiklikle Bill C-47 Gıda ve İlaç Yasası'nda "Bir hayvan üzerinde yapılan bir testten elde edilen fiziksel veya zihinsel olarak acı, ızdırap veya yaralanmaya neden olabilecek verilere dayanmadığını kanıtlayamayan hiçbir kozmetik ürün satılamaz. Hiç kimse bir hayvan üzerinde, hayvana fiziksel veya zihinsel olarak acı, ızdırap veya yaralanmaya neden olabilecek bir test yapmayacaktır" ifadeleri yer aldı.

Uygulama ile Kanada, hayvanlar üzerinde kozmetik testleri yasaklayan Avrupa Birliği, Avustralya, ABD'nin bazı eyaletleri, İngiltere ve Güney Kore saflarına katıldı. Humane Society International'a göre, bugüne dek toplam 44 ülke kozmetik hayvan testlerini yasaklayan yasalar çıkardı. Ek olarak, ABD'deki 10 eyalet, New York, Virginia, California, Louisiana, New Jersey, Maine, Hawaii, Nevada, Illinois ve Maryland'de hayvanlar üzerinde kozmetik testler yasak.