Küresel ısınma bitti, çok daha kötüsü geldi! Küresel Kaynama Çağı ilan edildi

Küresel ısınma bitti, çok daha kötüsü geldi! Küresel Kaynama Çağı ilan edildi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterresi, küresel ısınma çağının bittiğini, küresel kaynama çağına girildiğini açıkladı.

BM Genel Sekreteri Guterres, aşırı sıcaklar ile ilgili "Küresel ısınma dönemi bitti, küresel kaynama dönemi geldi" dedi.

GÖZ BOYAMA TAKTİKLERİ SONA ERMELİ

BBC'de yer alan habere göre, BM Genel Sekreteri, fosil yakıt şirketlerinin yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş yapması gerektiğini vurguladı. Guterres, göz boyama taktiklerinin artık sona ermesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

BÜYÜK ŞİRKETLERİN KELİME OYUNU

BM Genel Sekreteri’nin kullandığı bu ifade uluslararası terminolojide “greenwashing” olarak biliniyor. Türkçe'ye “yeşil badana” ya da “yeşil aklama” olarak da çevrilmiş ifade, çevre konusunda yeşil olduğunu iddia eden büyük şirketlerin göz boyama taktiklerini tanımlıyor.

İNANDIRICI PLANLARA İHTİYAÇ VAR

New York'taki basın toplantısında konuşan Guterres, G20 üyesi ülkelerin yeni ulusal emisyon azaltma hedeflerinin bir gereklilik olduğunu dile getirirken, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri için elektrik üretiminde kömür kullanımını sona erdirmesini istedi, bunun için de 2030 yılına kadar inandırıcı planlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

"HEMEN ŞİMDİ..."

"Olabileceklerin en kötüsünü durdurabiliriz" diyen Guterres, sözlerine şöyle devam etti:

"Ancak bunu yapmak için yakıcı sıcaklıklarla geçen bir yılı, yakıcı bir hırs yılına dönüştürmeli ve iklim eylemini hemen şimdi hızlandırmalıyız."

"TÜM DÜNYA İÇİN FELAKET"

Guterres'e göre iklim değişikliğinin sonuçları oldukça açık ve hatta trajik:

"Muson yağmurlarının sürüklediği çocuklar, alevlerden kaçan aileler. Yanıcı sıcaklıkta mahvolan işçiler. Kuzey Amerika, Asya, Afrika ve Avrupa'nın büyük bölgeleri için acımasız bir yaz. Tüm dünya için bir felaket."

"KÜRESEL KAYNAMA ÇAĞI BAŞLADI"

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, küresel ısınma çağının sona erdiğini, bunun yerine “küresel kaynama çağının” başladığını söyledi. Guterres, sıcaklık artışını sınırlamak ve iklim değişikliğinin zararlı sonuçlarından kaçınmak için dünyaya acil önlem çağrısında bulundu.