Küresel ısınmadan kurtulmak için dünyanın o renge boyanması gerekiyor! Yüzde 2'si boyansa yetiyor...

Küresel ısınmadan kurtulmak için dünyanın o renge boyanması gerekiyor! Yüzde 2'si boyansa yetiyor...

Küresel ısınmaya karşı Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) ilginç bir çözüm önerisi geldi. Bu öneri dünyanın boyanması ile ilgili oldu.

Kaliforniya Üniversitesi profesörlerinden Jeremy Munday, Dünya yüzeyinin yalnızca yüzde 2'sinin beyaza boyanması halinde küresel ısınmanın duracağına inandığını ifade etti.

Bilim insanlarına göre, küresel ısınmayı durdurmak için Dünya yüzeyinin yaklaşık yüzde 2'sinin beyaza boyanması gerekiyor. Peki böyle bir şey mümkün mü?

DÜNYA'NIN YÜZDE 2'Sİ BEYAZA BOYANSA YETER

Kaliforniya Üniversitesinde görev yapan Prof. Jeremy Munday, Dünya yüzeyinin sadece %2'sinin beyaza boyanması halinde küresel ısınmanın duracağına inandığını söyledi.

Bilim insanı, yakın zamanda geliştirilen ve üzerine düşen ışığın %98'ini yansıtabilen beyaz bir boya kullanmayı önerdi. Dünya yüzeyinin albedosu ne kadar yüksekse, yani güneş ışığını ne kadar çok yansıtıyorsa, yüzeyin ve atmosferin o kadar az ısındığı bilinmekte.

ABD VE ÇİN KADAR YERİN BOYANMASI DÜNYAYI KURTARACAK

Amerikalı profesörün hesaplamalarına göre, küresel ısınmayı durdurmak için Dünya yüzeyinin yaklaşık yüzde ikisini beyaz boyayla kaplamak yeterli olacak.

Bir başka deyişle ABD ve Çin topraklarına eşit bir alanın beyaza boyanması. Ancak, boya tabakasının Dünya'nın tüm yüzeyine eşit olarak dağıtılması gerekiyor. Dünya yüzeyinin büyük bir kısmının okyanuslarla kaplı olduğu ve yüzeyin %1'i için yaklaşık 500 yüz milyar litre boya kullanılması gerekeceği düşünüldüğünde, küresel ısınmayla mücadele için bu yolun çok ütopik olduğu görünüyor. Zira Dünya yüzeyinin %2'sini boyamak için bunun iki katı daha fazla boya gerekli olacak.