Kürtçe, resmi yazışmalarda zorunlu oldu

Kürtçe, resmi yazışmalarda zorunlu oldu

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi lideri Mesud Barzani''nin atadığı Kerkük Valisi, kentteki kamu kurumlarında Kürtçe'yi 'zorunlu dil' yaptı.

Irak'ın Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, tartışmalı bölgeler arasında yer alan kentte resmi yazışmalar için Arapça'nın yanı sıra Kürtçe'nin de kullanılmasını zorunlu yaptı. Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) partisi üyesi olan Kerim, tüm kamu kurum ve kuruluş binalarına Irak bayrağının yanı sıra IKBY bayrağının asılması talimatı verdi.


Valilik tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Kentteki tüm resmi yazışmaların bundan sonra Arapça ve Kürtçe olarak yapılması kararı aldık. Bu karar Irak anayasasına göre alınmıştır" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, karara uymayan tüm kurumlar hakkında da soruşturma açılacağı eklendi. Öte yandan, Nevruz Bayramı vesilesiyle Kerkük'te hükümet binalarına Irak bayrağının yanında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağının da çekilmesi için valilik tarafından il meclisine teklif sunulduğu da aktarıldı.

KÜRTÇE HALİHAZIRDA RESMİ DİL

Irak'ın kuzeyinde yer alan Kerkük, Irak merkezi hükümeti ve IKBY arasında 140'ıncı madde kapsamında tartışmalı bölge sayılıyor. Kerkük İl Meclisi'nin kararıyla kentte halihazırda Arapça, Kürtçe, Türkmence ve Süryanice resmi dil kabul ediliyor. IŞİD'in Haziran 2014 tarihinde ülkenin 2'nci büyük kentti Musul ve diğer bölgeleri ele geçirmesinden sonra, IKBY'ye bağlı Peşmerge güçleri Kerkük başta olmak üzere tartışmalı bölgelerin büyük çoğunluğunu kendi hakimiyetine aldı. Kerkük kenti aynı zamanda Duhok kentinden sonra en çok iç göçmen barındıran 2'nci kent konumunda. Vali Kerim, eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro üyesi.