Kuzey Kore: ABD tarafından oyalandık

Kuzey Kore: ABD tarafından oyalandık

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin (Kuzey Kore), nükleer mütalaalara yine başlamak için Amerika Birleşik Devletleri'nin koşulları "tamamiyle" yerine getirmesi gerektiği yetkililerce aktarıldı

Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı danışmanı Kim Kye Gwan, "Kuzey Kore ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki diyaloğun tekrar açılmasının salt anlaşması koşuluyla olası olabileceği söylenebilir, ancak Amerika Birleşik Devletleri'nin buna hazır olmadığını iyi biliyoruz." diye konuştu.

Kuzey Kore öncüsü Kim Jong Un ve Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump geçen sene şubat ayında Vietnam'daki ikinci doruk esnasında anlaşmaya varamadıkları için Pyongyang ve Washington arasındaki nükleer silahlardan arındırma müzakereleri bitmişti.

Kim Kye Gwan, Vietnam'daki gibi kapsamı geniş görüşmelerin hiçbir zaman tekrarlanmayacağını ifade ederken, "Biz Vietnam'da halkımızın daha iyi bir hayat sürebilmesi için uygulanan yaptırımların kaldırılması gerektiği ve bu şekilde nükleer silahlardan arınmanın gerçekleşeceğini söyledik. Yalnızca tek taraflı baskının olduğu bu tür müzakerelerde bulunmamıza gerek yok ve tüccar gibi bir şeyleri değiş tokuş etme arzumuzda yok." ifadelerine yer verdi.

Diğer taraftan Kim Jong Un'un Trump'tan doğum günü iletisi aldığını ve iki lider arasındaki şahsi ilişkilerin kötü olmadığına değinen Kim Kye Gwan, "Bu vesile ile görüşmelere tekrar dönmek istiyor olabilirler ancak şartlar belli." açıklamasında bulundu.

Kim Kye Gwan Amerika Birleşik Devletleri'nin adımlarını değerlendirerek sözlerini şöyle bitirdi:

"Amerika Birleşik Devletleri tarafından oyalandık. Bir buçuk yıldan fazla bir müddettir diyalog içinde kaldık ve bu bizim için vakit kaybından başka bir şey olmadı. Açık olan şu ki, geçmişte olduğu gibi Amerika Birleşik Devletleri'nin zayıf noktalarını ele geçirerek vaktimizi bir daha katiyen kaybetmeyeceğiz."