Lavrov: ABD vatandaşlarına öfkeyle yaklaşmayacağız

Lavrov: ABD vatandaşlarına öfkeyle yaklaşmayacağız

ABD'nin Rusya'da göçmen olmayan vize uygulamalarını askıya alma kararını değerlendiren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Washington'ın bu adımı renkli devrimleri organize eden kişilerin mantığıyla attığını vurguladı

Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Lavrov, "İlk izlenim, bu kararların ABD'li yazarlarının Rus hükümetinin eylemleri üzerinden Ruslarda memnuniyetsizlik yaratma girişimi içinde olduğu yönünde. Bu bilindik bir mantık. Bu mantık, renkli devrimleri organize edenlerin mantığı ve eski Başkan Barack Obama yönetiminin açık bir yansıması" ifadelerini kullandı.

'ABD VATANDAŞLARINA ÖFKEYLE YAKLAŞMAYACAĞIZ'

Lavrov, Washington'un son adımına yanıt olarak ABD vatandaşlarına öfkeyle yaklaşmayacaklarını ve ABD'lilerin Rusya vizesi almalarını zorlaştırmayacaklarını ifade etti.

Lavrov, "Daha önce söylediğim gibi, ABD'ye vereceğimiz yanıtı belirlemeden önce Washington'un kararlarını detaylı şekilde incelememiz gerekiyor. Şu an için sadece şunu söyleyebilirim: 'ABD vatandaşlarına öfkeyle yanaşmayacağız. Eğer birileri kötü örneğin bulaşıcı olacağını umduysa, yanlış düşünmüş" dedi. 

'VİZE KISITLAMASININ RUSYA'NIN KARŞI ÖNLEMLERİYLE İLİŞKİLİ OLDUĞUNDAN ŞÜPHE DUYUYORUM'

Lavrov, göçmen olmayan vize kısıtlamasının Rusya'nın ABD'ye yönelik karşı önlemleriyle ilişkili olduğundan şüphe duyduğunu da belirtti. 

ABD'nin 2016 sonunda uluslararası hukuku ihlal ederek aldığı Rus diplomatları sınır dışı etme kararına Rusya'nın hemen değil, 7 ay sonra ABD Kongresi yeni yaptırım tasarısını kabul etmesinin ardından yanıt verdiğini anımsatan Lavrov, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yanıtımız, son derece dengeliydi ve diplomatik deneyim ve gelenekler çerçevesinde oluşturuldu. ABD diplomatik okulunun Rus diplomatik okulu gibi eski geleneklere sahip olduğunu düşünüyoruz. ABD diplomatik okulu, yüksek kalifiyeli uzmanlar yetiştirme ve yurtdışındaki temsilciliklerin karşılaştığı sorunlarla baş etme deneyimine sahip. Rusya'nın ABD Büyükelçiliği'nde ve ABD'nin Rusya Büyükelçiliği'nde personel sayısının azaltılmasının konsolosluk işlemlerini gerçekleştirme kabiliyetinin azalmasına yol açacağını belirtmek, ABD diplomatik temsilciliğinin imkan ve kabiliyetlerine saygı duymamak anlamına gelir. Bu nedenle, bugün açıklanan kararların altında farklı sebepler olduğunu düşünüyorum."


'ABD'NİN BELARUS VATANDAŞLARINA YÖNELİK KARARI SİYASİ MOTİFLİ'

Öte yandan ABD'nin Rusya'daki Belarus vatandaşlarına vize vermeyi askıya almasını değerlendiren Lavrov, bu kararın siyasi motifli olduğunu kaydetti.

Lavrov, "Bu kararda siyasi ton son derece açık şekilde görülüyor" dedi.