Litvanya'dan ABD mağazasına: Orak çekiçli tişört satmayın

Litvanya'dan ABD mağazasına: Orak çekiçli tişört satmayın

Litvanya, 'ABD'de orak çekiçli kıyafet satılmasından rahatsız oldu. Ülkede orak çekiç sembolü yasak

ABD’nin en büyük mağaza zincirlerinden olan Wal Mart’ın Sovyetler Birliği (SSCB) döneminin sembolü olan orak çekiç işaretli tişört ve berelerin satmasına Litvanya’da tepki topladı.

Litvanya’nın ABD Büyükelçisi Rolandas Krisciunas Wal Mart’a bir mektup yazarak orak çekiçli kıyafetlerin satılmasının durdurulmasını talep ettiklerini söyledi. Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius da attığı  tweette “Üstünde Nazi sembolü olan bir giysi almak istemezdiniz değil mi” yazdı.

2004 yılında AB’ye üye olan  Litvanya, SSCB’den ayrılan ilk ülke olmuştu ve orak çekiç sembolünün kullanılmasını yasaklanmıştı. Litvanya yönetime bu karara gerekçe olarak 1944 ve 1953 yılları arasında 50 binden daha Litvayalı’nın SSCB tarafından sürüldüğü Sibirya kamplarında ölmesini 20 binden fazla kişinin de Sovyetlere karşı savaşırken öldürülmesini gerekçe göstermişti.

Litvanya, SSCB ve Almanya arasında imzalanan gizli bir anlaşmadan sonra SSCB tarafından işgal edilmiş ve yaklaşık 300 bin Litvanyalı Sibirya’daki kamplara gönderilmişti.