Lübnan Başbakanı Hariri istifa etti

Lübnan Başbakanı Hariri istifa etti

Lübnan Başbakanı Saad Hariri, "Hayatımı hedef alacak bir planın gizlice hazırlandığını hissediyorum" diyerek istifa etti.

Saad Hariri'nin babası ve eski başbakan Refik Hariri 2005'te suikast sonucu hayatını kaybetmişti. Hariri, Suudi Arabistan'da televizyondan yayınlanan açıklamasında İran'ın ülkedeki etkisini de sert bir şekilde eleştirdi.

Hariri konuşmasında İran'ı Lübnan da dahil bir dizi ülkede "Korku ve yıkımın tohumlarını ekmekle" suçladı.

Hariri geçen yıl Kasım ayında başbakan ilan edilmişti. 2009-2011 yıllarında da bu görevi yürütmüştü.İki yıllık siyasi çıkmazdan sonra göreve geldiğinde "Lübnan için yeni bir dönem" sözü vermişti.Hariri konuşmasında, "Şehit Refik Hariri'nin suikaste uğramasından öncekine benzer bir iklimde yaşıyoruz" dedi ve şöyle devam etti:

"Hayatımı hedef alacak bir planın gizlice hazırlandığını hissediyorum."

Hariri, Lübnan'daki İran destekli Hizbullah örgütünü de sözleriyle hedef aldı.

Suudi Arabistan mekezli el Arabiya el Hadath Televizyonu, ismini vermediği bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Saad Hariri'ye yönelik bir suikast planının birkaç gün önce ortaya çıkarıldığını duyurdu. Lübnanlı yetkililerden henüz bu konuda bir açıklama gelmedi.

İran suçlamaları reddetti

Tahran yönetimi, Saad Hariri tarafından yöneltilen suçlamaları reddetti.Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Bahram Ghassemi yaptığı açıklamada, "İran'a yönelik gerçek olmayan ve temelsiz suçlamaların tekrarı, istifanın Lübnan'da ve bölgede gerilim yaratmak için tasarlandığını gösteriyor" dedi.Hariri'nin istifasının, Lübnan'ı Suudi-İran çekişmesinin bir parçası olmaya ittiği ve Lübnan'daki Şii ve Sunniler arasındaki gerilimi artırabileceği yorumları yapılıyor.Hariri'nin son günlerde birden fazla kez İran karşıtı Suudi Arabistan'ı ziyaret ettiği ve Cuma günü yine Suudi Arabistan'a gittiği belirtiliyor.Lübnan'daki mezhepsel ayrıma dayanan siyasi sisteme göre, başbakanlık görevini Sünni bir siyasetçi yürütüyor.