Lübnan Suudi Arabistan'dan açıklama istedi: Hariri'ye ne oldu?

Lübnan Suudi Arabistan'dan açıklama istedi: Hariri'ye ne oldu?

Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun, Başbakan Saad Hariri'nin istifası konusunda Suudi Arabistan'dan açıklama istedi. Aoun, Hariri'nin zorla istifa ettirildiği ve rızası dışında Suudi Arabistan'da tutulduğu görüşünü yineledi.

Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin geçen hafta Suudi Arabistan’dayken istifa etmesine ilişkin gerilim sürüyor. Lübnan’da Hizbullah dahil tüm siyasi çevreler Suudi Arabistan’ı Hariri’ti zorla istifa ettirmekle suçlayıp başbakana sahip çıkarkan, Cumhurbaşkanı’ndan da bir açıklama geldi. Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun, Riyad’dan Hariri’nin Beyrut’a dönmesine niçin izin verilmediği konusunda açıklama istedi.

Aoun’un ofisinden yapılan açıklamada, “Lübnan, başbakanının uluslararası anlaşmalara ve devletler arası kabul gören kurallara aykırı bir durumda olmasını kabul etmiyor” denildi.

NE OLMUŞTU?

Gazete Duvar’da yer alan habere göre, Lübnan Başbakanı Hariri, geçen cumartesi günü ziyaret etmekte olduğu Suudi Arabistan’dayken istifa ettiğini açıklamıştı. İstifa metninde, suikastla öldürülen babası Refik Hariri’yi anımsatarak hayati tehlikesi bulunduğunu savunmuş; İran ve mütetfiki Hizbullah’ı kendisini öldürmeyi planlamakla suçlamıştı.

Bu gelişme, Suudi Arabistan’ın bölgesel rakibi İran’a karşı yeni cephe açma hamlesi olarak yorumlanmıştı. Uzmanlar, Suudi Arabistan’ın Lübnan hükümetini devirerek hükümet ortağı olan Hizbullah’ı dışlamaya çalıştığına dikkat çekmişti.

Hariri’nin Suudi Arabistan’a inişinde uçağının polisler tarafından kuşatıldığı ve cep telefonun alındığı iddia ediliyor. Lübnan Başbakanı’nın Suudi Arabistan’da ev hapsinde tutulduğu sanılıyor.