Macron'dan türban açıklaması: Kamu kurumlarında olmaz

Macron'dan türban açıklaması: Kamu kurumlarında olmaz

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Kamuya açık alanlarda türban beni ilgilendirmez ancak kamu kurumlarında ilgilendirir. Laiklik bunu gerektirir." dedi.

Emmanuel Macron, temaslarda bulunduğu Fransa'nın deniz aşırı topraklarından La Reunion Adası'nda, son günlerde ülkede tartışma konusu olan türbana ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu.

"Kamuya açık alanlarda türban beni ilgilendirmez ancak kamu kurumlarında, okulda ve çocuklara eğitim verildiğinde türban meselesi beni ilgilendirir. Laiklik bunu gerektirir." ifadelerini kullanan Macron, kamu görevlilerinin ve okuldaki öğretmenlerin dini konularda tarafsız olmaları gerektiğini belirtti.

Macron, ülkede İslam sorununun çözülmesi gerektiğini belirterek, "Bazı mahallelerde bazıları başörtüyü cumhuriyet ile bağını koparan bir simge olarak kullanmaktadır. Bunun adı mezhepçiliktir." dedi.

Fransa'da türban konusunda ayrımcılığın da yapılmaması gerektiğini de belirten Macron, şunları söyledi:

"Bugün dininden dolayı cumhuriyetin değerlerine bağlı olmadığını ifade eden kadın ve erkekler var. Bunu birçok şekilde görebiliyoruz. Çocuğumu okuldan sonra eve götürüyorum, (kız ve erkeklerin bir arada olduğu) havuza gitmesini istemiyorum, müzik öğrenmesini istemiyorum diyenler var. Bu kişilerin cumhuriyetin değerleriyle bağdaşmayan başka siyasi projeleri var. Bu benim için sorun ve bu mezhepçiliktir."

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, yaklaşık 15 gün önce yaptığı açıklamada da, "Yönetim tek başına ve devletin tüm hizmetleri, sürekli yenilenen ve artabilen İslam sorununu çözemez. Tüm milletin birleşmesi ve harekete geçmesi gerekiyor." demişti.

Fransa Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer de türbanın toplumda istenmediğini savunarak, okul gezilerinde öğrencilere refakat eden annelerin türban takmasına ilişkin, "Yasa başörtüyü yasaklamıyor ancak yerel yönetimlerin başörtüyü yasaklamasını teşvik edebiliriz." ifadelerini kullanmıştı.