
Mars yolculuğu 20 güne inebilir
Bilim insanları, saatte 180 bin kilometre hızla hareket edecek, minik bir uzay aracı öngörüyor
Bilim insanları uzayda daha hızlı seyahat etmek için farklı teknolojileri ve tasarımları araştırıyor. En popüler fikirlerden biri de "ışık yelkenlileri".
Bu uzay aracı konsepti, bilimkurguda geniş yer bulsa da henüz gerçekte kullanılmasının önünde büyük engeller var.
Öte yandan Nano Letters adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan iki yeni makalede, bu konseptin en önemli sorunlarından bazılarına çözüm önerileri sunuldu.
Independent Türkçe'de yer alan habere göre; Araştırmacılar bilimkurguyu andıran yelkenlileri gerçeğe dönüştürmede önemli adımlar atmayı başardı.
HENÜZ İNSAN TAŞIMAKTAN UZAK BİR TASARIM
Işık yelkenlisi fikrinin şu anda yalnızca minik uzay araçları ölçeğinde hayata geçirilebileceği düşünülüyor. Yani tasarım henüz insan taşımaktan epey uzak.
Örneğin, 2016'da başlatılan 100 milyon dolarlık Breakthrough Starshot girişimi, Alpha Centauri'ye, şimdiye kadar yapılmış en güçlü lazerler tarafından itilen, son derece ince ve yansıtıcı yelkenlere sahip mikroçip boyutunda uzay aracı sürüsü göndermeyi planlıyor.
Araştırmacılar, saatte 180 bin kilometre hızla hareket edecek, yaklaşık 10 santimetrelik minik yelkenlilerin Mars'a 20 günde varabileceğini tahmin ediyor. Karşılaştırmak gerekirse, NASA'nın Perseverance aracının Kızıl Gezegen'e varması 200 gün sürmüştü.