Maymunlara işkence yapan küresel çete ifşa oldu

Maymunlara işkence yapan küresel çete ifşa oldu

BBC ekibi Asya ülkelerinde maymunlara işkence yapıldığına ilişkin iddiaları araştırdı ve kaynağı yerinde tespit etti. Ekip, küresel bir çetenin ifşa edilmesini sağladı.

BBC ekibi Asya'daki bazı ülkelerde maymunlara işkence yapıp öldüren ve görüntüleri para karşılığı özel gruplar üzerinden satan küresel bir çetenin ifşa edilmesini sağladı.

En az 20 kişi hakkında soruşturma başlatılırken Endonezya'da bazı işkenceciler tutuklandı.

ekran-goruntusu-2023-06-20-203108.png

SADİST KÜRESEL ÇETE

Endonezya'dan İngiltere ile ABD'ye uzanan "sadist bir küresel çeteyi" ifşa etti. BBC Dünya Servisi, İngiltere ve ABD dahil farklı ülkelerden yüzlerce kişinin Endonezyalı bir çeteye yavru uzun kuyruklu makak maymunlarına işkence yapıp öldürmeleri ve bu eylemleri filme çekmeleri için ödeme yaptığını keşfetti. YouTube üzerinde faaliyetlerine başlayan işkence çetesinin daha sonra Telegram üzerindeki özel gruplarda faaliyetlerini sürdürdüğü açıklandı.

FİLMLERE KONU OLACAK İFŞA SERÜVENİ

BBC muhabirleri kimliklerini saklayarak işkence meraklısı yüzlerce sadist kişinin Endonezya ve diğer Asya ülkelerindeki insanları bu işkenceleri gerçekleştirmeleri için görevlendirmek üzere bir araya geldiği ana Telegram işkence gruplarından birine katıldı. Sadistlerin amacı, uzun kuyruklu yavru makak maymunlarının taciz edildiği, işkence gördüğü ve bazen de kameralar önünde öldürüldüğü ısmarlama filmler yaratmaktı. BBC, hem Endonezya'daki işkencecilerin hem de ABD'deki dağıtımcı ve alıcıların izini sürdü ve onları adalete teslim etmek için uluslararası bir kolluk kuvvetlerine erişim sağladı.

ekran-goruntusu-2023-06-20-203112.png

20 KİŞİ HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDI

BBC haberinde polisin işkence videolarını satın alan kişilerin peşine düştüğünü ve bir dizi tutuklama gerçekleştirdiğini duyurdu. Küresel ölçekte en az 20 kişi hakkında soruşturma başlatıldığı, bunlar arasında geçen sene İngiltere'de gözaltına alınan ve soruşturma sonlanana kadar serbest bırakılan üç kadının ayrıca geçen hafta kendisine suçlamalar yöneltilen ABD'nin Oregon eyaletinden bir erkeğin olduğu açıklandı.

Endonzya'da da polisin maymunlara işkence yapan iki kişiyi tutukladığı duyuruldu. Asep Yadi Nurul Hikmah adlı kişinin hayvanlara işkence yapmak ve korunan bir türü satmakla suçlanarak üç yıl hapis cezasına çarptırıldığı, M Ajis Rasjana adlı kişinin de bir hayvana işkence yapmak için mevcut olan en yüksek ceza olan sekiz ay hapis cezasına çarptırıldığı açıklandı.

ekran-goruntusu-2023-06-20-202955.png

İŞKENCE KRALI TRUMP HAYRANI ÇIKTI

ABD'de "İşkence Kralı" takma adıyla tanınan bir video dağıtımcısı olan Mike McCartney, BBC ile konuşmayı kabul etti ve Telegram'daki maymun işkence grubuna katıldığı anı anlattı. McCartney, "Bir anket oluşturdular.Çekiç ister misin? Pense ister misin? Tornavida ister misin? Ortaya çıkan video, şimdiye kadar gördüğüm en grotesk şeydi" dedi. Maymun işkencesi dünyasına girmeden önce cezaevinde zaman geçirmiş eski bir motosiklet çetesi üyesi olan McCartney'nin "işkence meraklılarının" videolar dağıttığı birkaç Telegram grubunu yönetmeye başladığı da belirtildi.

EN AZ 4 MAYMUNUN ÖLÜMÜNDEN SORUMLU 

BBC ayrıca şu anda ABD İç Güvenlik Bakanlığı (DHS) tarafından soruşturulan iki kilit şüpheli daha belirledi. Bunlar arasında ABD'nin Alabama eyaletinden 40'lı yaşlardaki Stacey Storey ve "Bay Ape" olarak bilinen ve güvenlik nedeniyle gerçek adı açıklanmayan bir kişi olduğu açıklandı. "Bay Ape" takma adlı kişi BBC'ye verdiği bir röportajda en az dört maymunun ölümünden ve çok daha fazlasına işkence edilmesinden kendisinin sorumlu olduğunu itiraf etti. Storey'nin telefonu, yaklaşık 100 işkence videosunun yanı sıra videolardan bazılarının oluşturulması için para ödediğine dair kanıt bulan ABD İç Güvenlik Bakanlığı ajanları tarafından ele geçirildi. Polis kaynaklarına göre Storey, bu ayın başlarında bir işkence grubunda aktifti. Ocak ayında Alabama'da BBC'ye ulaşan Storey, telefonunun hacklendiğini iddia etti ve iddialar hakkında ayrıntılı olarak yorum yapmaktan kaçındı. "Bay Ape", Stacey Storey ve Mike McCartney, devam eden İç Güvenlik soruşturmasındaki beş kilit hedeften üçü. Henüz suçlanmadılar, ancak DHS tarafından toplanan kanıtlara dayanarak yargılanmaları halinde yedi yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilirler.