Morales, Bolivya geçici hükümeti sert bir dille uyardı

Morales, Bolivya geçici hükümeti sert bir dille uyardı

Bolivya'nın daha önceki Devlet Başkanı Evo Morales, mayısta tertip edecek seçimlere meclis azası adayı olarak katılması için ihtiyaç duyulan dokümanların, geçici hükümet yetkililerinin sorumluluğunda çalındığını müdafaa etti

Morales, Twitter'dan yaptığı izahta, Bolivya'da 3 Mayıs'ta tertip edecek genel seçimlere milletvekili veya senatör adayı olabilmesi için ihtiyaç duyulan işlemleri yapması hesabına vekalet verdiği avukatı Patricia Hermosa'nın mapusa girmesini hatırlattı.

Hermosa'ya verdiği vekaletin ve adaylık müracaatı için şart olan askerlik hizmet defterinin kaybolması ile ilgili uluslararası kuruluşlar nezdinde suç ilanında bulunacağını bildiren Morales, şunları kaydetti:

"Uluslararası kuruluşlar nezdinde, noter onaylı vekaletnamemin ve askerlik hizmet defterimin kaybedilmesi ile ilgili suç ilanında bulunacağız. Bizim gözümüzü korkutmak istiyorlar ancak muvaffak olamayacaklar. Sorumlularının (Bolivya Hükümet Bakanı) Arturo Murillo ve Albay Ivan Rojas'ın olduğu bu ileri derece hırsızlık ile ilgili suç ilanında bulunacağız. Bu baskı karşısında bütün Bolivya halkından mesuliyet sahibi ve birlik olmalarını istiyorum."

Morales, gözaltına alınan avukatına ait, "Bolivya'da adalet, diktatörlüğe bağlı. Vekilim Patricia Hermosa'yı mapusa attılar. Tamamiyle yasaya aykırı şekilde, hiçbir delil ve legal destek olmadan eski kamu görevlilerini özgürlüğünden yoksun bırakıyorlar. Dokümanlarımı de geri vermediler." ifadelerini kullandı.

Dokümanların kaybolmasına ilişkin hükümet tarafından bir izah yapılmadı.

Morales'in, genel seçimlere meclis azası adayı olarak katılabilmesi için gerekli işlemleri yapmak üzere vekalet verdiği avukatı Patricia Hermosa, cuma günü Bolivya'da Morales'in de suçlandığı, "terörizm ve ayaklanma" suçları sebebiyle gözaltına alınmıştı.

Morales'in istifasının hemen peşinden kurulan geçici kabinenin Hükümet Bakanı Arturo Murillo, geçen ay tertip ettiği medya toplantısında, elindeki kelepçeleri göstererek, Morales'i mapusa atmak için beklediğini söylemişti.