Morales'e destek veren ülkeler

Morales'e destek veren ülkeler

Latin Amerika ülkelerinden Bolivya’da yaşananlara ilişkin kınama açıklamaları geldi.

Küba Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada Morales’in istifasıyla sonuçlanan süreci ‘darbe’ olarak nitelendirdi ve kınadı. Bolivya’da yaşanan gelişmelere ilişkin bir kınama da Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’dan geldi. Maduro, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Kardeş Başkan Morales’e yönelik tamamına eren darbeyi kati surette kınıyoruz” dedi.

Arjantin’in yeni seçilen Devlet Başkanı Alberto Fernández de, “Bolivya’daki kurumsal çöküntü kabul edilemez. Bolivya halkı, mümkün olan en kısa sürede bir sonraki hükümetini özgür ve bilinçli seçimlerde seçmeli” dedi.

Nikaragua hükümeti de, süreci ‘darbe’ olarak nitelendiren bir açıklamayla yaşananları kınadı.

Şili hükümeti ise yaptığı açıklamada, Bolivya’daki seçim sürecinin kesintiye uğraması konusunda endişeli olduklarını belirterek, ‘acil ve barışçıl bir çözüm’ çağrısında bulundu.

Bunun yanı sıra Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard, “Bolivya’da devam eden bir askeri operasyon var, bunu reddediyoruz. Meksika, demokrasiye ve kurumlara saygısını sürdürecek” açıklamasını yaptı. Ebrard, ülkesinin 20 Bolivyalı yetkiliye siyasi sığınma hakkı verdiğini ve dilerse Morales’e de sığınma teklif edeceğini söyledi.