Moskova'da suikast timi yakalandı…Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko’yu hedef almışlardı…

Moskova'da suikast timi yakalandı…Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko’yu hedef almışlardı…

Rusya ve Belarus gizli servisleri, Moskova’da ortak bir operasyon gerçekleştirdi. Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’ya suikast düzenleyerek darbe planlayan bir grubun 2 teröristi operasyonla etkisiz hale getirildi.

Rusya ve Belarus gizli servisleri, Moskova’da ortak bir operasyon gerçekleştirdi. Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’ya suikast düzenleyerek darbe planlayan bir grubun 2 teröristi operasyonla etkisiz hale getirildi.

Rusya’da KGB’nin yerine yerini alan Rusya Federal Güvenlik Servisi(FSB) ile Belarus Devlet Güvenlik Komitesi(KGB) Moskova’da ortak operasyon gerçekleştirdi. Operasyonda Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’ya suikast düzenleyerek darbe planlayan bir grup etkisiz hale getirildi.

russian-fsb.jpg

Rus gizli servisi FSB’den yapılan açıklamada, KGB ile düzenlenen ortak özel operasyonda ABD-Belarus çifte vatandaşlığına sahip olan Yuriy Zyankoviç ve Belarus vatandaşı Aleksandr Feduta'nın yakalandığı açıklandı.

fsb-operasyon.jpg

FSB’nin açıklamasında ayrıca “Yakalanan kişiler Belaruslu ve Ukraynalı aşırı milliyetçilerle birlikte Belarus’ta ‘renkli devrim’ senaryosu çerçevesinde askeri darbe ve Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’ya suikast düzenlemeyi planlıyorlardı” denildi.

Bu radikal muhalif ideolojiye sahip şahısların, internette gizli sohbet programı üzerinde darbe planlaması yaptığı, ayrıca aynı kişilerin Moskova’da gizlice muhalif görüşe sahip bir Belaruslu general ile buluşmaya karar verdikleri de ifade edildi.

fsb-operasyon2.jpg

Rus gizli servisinin yazılı açıklamasında, yakalanan Zyankoviç’in ABD ve Polonya ile istişare yaptıktan sonra Moskova’da bir restoranda söz konusu buluşmayı gerçekleştiği vurgulanarak şu konulara yer verildi:

"Toplantıya katılanlar Belaruslu generale, planların başarılı bir şekilde uygulanması için Belarus’un tüm üst düzey yöneticilerin öldürülmesi gerektiğini söylediler. Halka seslenmek için televizyon ve radyo kuruluşlarına el konulması, polis ve içişleri bakanlığına bağlı kolluk kuvvetlerinin engellenmesi dahil askeri darbenin tüm ayrıntılı planları ortaya konuldu. Kolluk kuvvetlerinin ve güvenlik güçlerinin eylemlerinin zorlaştırılması için Belarus’ta enerji sisteminin kapatılması planlandı. Silahlı oluşumlar aktif fazda devreye sokulacaktı."

Rus istihbaratı, yakalan şahısların hedefin, cumhurbaşkanlığının ortadan kaldırılmasıyla Belarus’un anayasal sistemini değiştirme ve ülke yönetiminin ulusal uzlaşma komitesine teslim etme olduğunu kaydetti.

Yazılı açıklamada ayrıca Zyankoviç’in ülkenin parlamentosunu ve yasal sistemini yönetecek kişi olmayı, Feduta’nın ise siyasi reformlar ve ideolojik çalışmaları üstlenmeyi planladığı da ifade edildi.

Rus Gizli Servisi FSB, söz konusu muhalif kişilerin askeri darbe yapmak için yer ve zaman olarak Minsk’te 9 Mayıs Zafer Bayramı’nda yapılacak askeri geçit törenini seçtiklerini de bildirdi. Yakalan şahıslar sorgulamaların ardından Belarus gizli servisine teslim edildi.

Bu arada operasyona ilişkin bir açıklama yapan Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko,  ABD istihbaratı ile bağlantılı kişilerin kendisi ile birlikte çocuklarına yönelik suikast planladığını vurgulayarak, “Bu işlerin yabancı istihbaratlara ait olduğunu ortaya çıkardık. Büyük olasılıkla CIA, FBI” dedi.

Lukaşenko, ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı telefon görüşmesinde, bu suikast planını sorduğunu, ancak Biden’ın bu konuda bir cevap vermediğini de öne sürdü.