NATO için kritik oylama! Parlamentodan geçti... Türkiye ile ilgili art arda açıklamalar

NATO için kritik oylama! Parlamentodan geçti... Türkiye ile ilgili art arda açıklamalar

Dünya, İsveç ile Finlandiya'nın NATO üyeliğine dikkat kesilirken, Finlandiya Parlamentosu'nda NATO için üyelik oylaması ve çıkan sonuçla üyelik için başvuru yapılması onaylandı. Öte yandan Türkiye'nin tavrıyla ilgili de peş peşe açıklamalar geldi.

Rusya-Ukrayna savaşının ardından İsveç ve Finlandiya NATO'ya üye olma kararı aldıklarını duyurmuşlardı. Finlandiya'da üyelik başvurusu için parlamentoda oylama yapıldı ve oylamada NATO'ya başvuru yapılması 8'e karşı 188 oyla onaylandı.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde de, Türkiye ile NATO üyeliği için diplomatik müzakere çabalarının sürdüğünü söyledi.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA WASHINGTON'A GİDECEK

Ayrıca İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ile Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö'nün 19 Mayıs'ta ABD'ye gideceği öğrenildi. İskandinav iki lider ABD'nin başkenti Washington'da Başkan Joe Biden ile görüşme yapacak.

BEYAZ SARAY: FİKİR BİRLİĞİNE VARILACAĞI KONUSUNDA EMİNİZ

Tüm bunlar yaşanırken dünyadan da art arda açıklamalar gelmeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç ve Finlandiya için tepki gösterdiği NATO süreci ile ilgili son açıklama ABD'den geldi. Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, "NATO üyelerinin İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılması konusunda fikir birliğine varacağı konusunda eminiz." denildi.

ALMANYA: TÜRKİYE'NİN DESTEKLEYECEĞİNE EMİNİM

Almanya Başbakanı Olaf Scholz da yaptığı açıklama ile Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılmasına destek vereceğine güvendiğini belirterek, "Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğini destekleyeceğinden eminim" şeklinde konuştu.

RUSYA İKİ DİPLOMATI İSTENMEYEN KİŞİ İLAN ETTİ

Rusya'dan da iki ülkeye karşı hamleler gelmeye başladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova’daki Finlandiya Büyükelçiliği’nde görevli iki diplomatın istenmeyen kişi ilan edildiğini açıkladı.