NATO şemsiye oldu: Alman vekiller Konya'ya geliyor

NATO şemsiye oldu: Alman vekiller Konya'ya geliyor

Türkiye'nin 'uygun değil' diyerek engellediği Alman milletvekillerinin Konya üssü ziyareti yarın NATO şemsiyesi altında gerçekleşecek. Uçuş Almanya'dan değil Belçika'dan yapılacak.

Farklı siyasi partilerden 7 Alman milletvekilinden oluşan heyet, NATO tarafından hazırlanan program kapsamında, 8 Eylül Cuma günü Konya'daki NATO üssünü ziyaret ederek, burada görev yapan Alman askerleriyle bir araya gelecek.

Türkiye'nin Alman milletvekillerinin Konya'daki Alman askerlerini ziyaret etmesine izin vermemesi nedeniyle tırmanan tansiyon, NATO'nun ziyaret formülüyle düşürülmeye çalışılıyor.

Alman vekillere Konya ziyaretinde NATO Genel Sekreter Yardımcısı eşlik edecek.

Uçuş Brüksel'den

DW Türkçe'nin diplomatik kaynaklara dayandırdığı habere göre, heyetin Konya'ya uçuşu Almanya'dan değil, NATO'nun ana karargâhının bulunduğu Brüksel'den gerçekleştirilecek.

NATO Genel Sekreter Yardımcısı Rose Gottemoeller'in başkanlık edeceği heyette, Alman milletvekillerinin yanısıra NATO'dan bazı yetkililer de bulunacak.

Ziyaretin NATO genel sekreter yardımcısı başkanlığında yapılması nedeniyle, heyetin üst düzey Türk yetkililer tarafından karşılanması, burada bazı görüşmelerin gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Almanya'da ordunun meclis tarafından denetleniyor olması nedeniyle özel bir sorumluluk taşıyan Alman milletvekilleri, NATO üssünde görev yapan Alman askerleriyle görüşerek, burada yapılan faaliyetler, askerlerin beklentileri gibi konularda bilgi alacak.

'Haklılığımızı güçlendiriyor'

Konya'yı ziyaret edecek resmi heyette yer alan Federal Meclis Savunma Komisyonu Başkanı Wolfgang Hellmich, NATO'nun AWACS misyonu çerçevesinde Konya'daki Alman askerlerinin görev yaptıkları koşulları yerinde gözlemleyeceklerini söyledi.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) milletvekili Hellmich, "Federal Meclis milletvekillerinden oluşan heyetin Konya'ya NATO şemsiyesi altında gerçekleştireceği ziyaret, askerlerimizi her an ziyaret edebilmemiz gerektiği konusundaki haklılığımızı güçlendiriyor" şeklinde konuştu.

Federal Meclis'in, Alman Ordusu'nu (Bundeswehr) denetleme görevi kapsamında, yurtdışında görev yapan birlikleri de ziyaret etme, faaliyetleri hakkında bilgi alma hakkına sahip olduğunu vurgulayan Hellmich, "Federal Meclis Başkanımız Norbert Lammert'in de açıkça ifade ettiği gibi, NATO kapsamındaki bir ziyaret, sahip olduğumuz ziyaret hakkını ikame edemez" görüşünü savundu.

Konya'da görev yapan askerleri ziyaret edecek heyette Hellmich'in yanısıra Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) Meclis Grubu'ndan milletvekilleri Henning Otte, Reinhard Brandl, Julia Obermeier, Sosyal Demokrat Parti (SPD) milletvekilli Rainer Arnold, Yeşiller Partisi milletvekili Tobias Lindner ile Sol Partili milletvekili Alexander Neu yer alıyor.

Ankara itiraz etmişti, Neu da geliyor

Alman milletvekillerinin geçen aylarda İncirlik'te ve Konya'da görev yapan Alman askerlerini ziyaret etme talepleri Türkiye tarafından kabul görmemiş, buna gerekçe olarak heyette yer alan Sol Parti milletvekillerinin, Almanya'da da terör örgütleri listesinde bulunan PKK'ya destek vermeleri gösterilmişti.

Sol Partili Neu, terör örgiütü PKK'ya destek verdiği yönündeki iddiaların asılsız olduğunu, Türk makamlarının bunu öne sürmesi karşısında şaşkınlık yaşadığını söylerken, "Bu iddialar dayanaksız" dedi.PKK ile irtibatlandırılabileceği hiçbir şey olmadığını belirten Neu, "Ne geçtiğimiz sene, ne bu sene ne de gelecekte… PKK ile ilgim olmadı, olmayacak" dedi.

Neu, Konya ziyaretinin NATO şemsiyesi altında gerçekleştirilmesini doğru bulmadığını söylerken, "Bu yolla Federal Meclis, Alman birliklerinin bulunduğu yabancı misyonları ziyaret etme hakkından feragat ederek bunu NATO'ya devretmiş oldu" görüşünü kaydetti.

Kendilerini NATO genel sekreter yardımcısının götürüyor olmasını da eleştiren Neu, "Bize NATO çalışanı eşlik edecek. Bu gerçekten yanlış ve ben buna itiraz ettim. Ama diğerleri kabul ettiği için yine de ziyarete katılacağım" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Alman milletvekillerine, İncirlik ve Konya için ziyaret izni vermemesi, Ankara ile Berlin arasında son dönemde yaşanan gerginliklerin daha da büyümesine yol açmıştı.

Alman hükümeti bu anlaşmazlıklar nedeniyle, İncirlik'te konuşlandırdığı birliklerini çekerek bunları Ürdün'e nakletmişti.