Netanyahu'dan açıklama geldi: Türkiye İsrail ile görüşüyor!

Netanyahu'dan açıklama geldi: Türkiye İsrail ile görüşüyor!

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Türkiye ile görüştüklerini belirterek, "Bu, iyi bir gelişmedir" dedi. İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz ise Türkiye ile iş birliğine hazır olduklarını belirtti.

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz'in ülkesinin Türkiye ile iş birliğine hazır olduğunu söylemesinin ardından bu kez de İsrail Başbakanı Netanyahu'dan da açıklama geldi. ​

Sputnik Türkiye'nin aktardığı habere göre, Netanyahu dün seçim kampanyası programı çerçevesinde Bat-Yam kentindeki seçmenleriyle bir araya geldi. Netanyahu katıldığı kapalı bir oturumda Türkiye ile normalleşme sürecine ilişkin sorulan bir soru üzerine "Evet, Türkiye ile de görüşüyoruz. Bu, iyi bir gelişmedir" açıklamasında bulundu. Netanyahu, Doğu Akdeniz'e komşu ülkelerle olan ilişkiler, bölgenin refahı ve huzuru için son derece önemli olduğunu da belirtti.

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Rum basınına verdiği röportajda Doğu Akdeniz Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'ne (Eastmed) ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Eastmed projesinin, İsrail ve Güney Kıbrıs yönetiminin doğal gazının Avrupa'ya ulaştırılmasını sağlayacağını dile getiren Steinitz, "Bu proje oldukça önemli. Deniz altından inşa edilen dünyadaki en uzun ve en derin proje olacak. Bugünden itibaren bu projenin 5 yıl içinde tamamlanmasını umuyorum" ifadelerini kullandı.

İsrail'in projeye önem verdiğini ve desteklediğini kaydeden Steinitz, Tel Aviv yönetimi ile Güney Kırbrıs'ın Eastmed gibi 2 veya 3 gaz boru hattına yetecek doğal gaza sahip olduğunu savundu.

Geçmişte İsrail gazının Türkiye’ye ihracı konusunda görüşmeler olduğunu ancak bundan bir sonuç alınmadığını hatırlatan Steinitz, şöyle devam etti:

"Umarım bir gün Türkiye bölgeye katılır ve hatta Doğu Akdeniz Gaz Forumu’nun bir parçası olur. Çatışma yerine koordinasyonu seçer. Umarım tutumlarını değiştirirler. Biz Türkiye ile iş birliğine hazırız. Türkiye’yi çatışmanın kaynağı yerine bölgesel bir partner olarak görmek isteriz."

Steinitz, dün Güney Kıbrıs'ı ziyaret ederek İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs arasında elektrik şebekelerinin birbirine bağlanmasına yönelik mutabakat zaptının imza törenine katılmıştı.