Nissan eski CEO’su Japonya’dan kaçtı

Nissan eski CEO’su Japonya’dan kaçtı

Japonya'da ev hapsinde tutulan Nissan'ın eski Başkanı Carlos Ghosn'un Japonya'yı terk ederek Lübnan'a gittiği bildirildi.

Japonya medyasında yayınlanan haberlere göre, Ghosn dün akşam saatlerinde Lübnan'a gitmek üzere ülkeden ayrıldı. Fransa ve Lübnan vatandaşı olan 65 yaşındaki Ghosn'un çocukluğunun büyük bölümünü geçirdiği Lübnan'a, sahip olduğu büyük kamuoyu desteği nedeniyle sığınmış olabileceği tahmin ediliyor.

Hakkındaki deniz aşırı seyahat yasağını da içeren denetim tedbirlerine rağmen, Ghosn'un ülkeyi nasıl terk ettiği belirsizliğini koruyor.

Lübnan basınına göre ise, Ghosn, şu an eşi Carole Ghosn ile birlikte Lübnan'da silahlı muhafızlar tarafından korunan bir evde bulunuyor.

Ghosn'un Lübnan'a özel bir jet ile Türkiye üzerinden gittiği iddia ediliyor.

Japon kamu yayıncısı NHK'nin Lübnan'daki güvenlik kaynaklarına dayandırdığı habere göre ise Ghosn olduğu tahmin edilen bir kişinin özel bir jet ile Beyrut'a inerek farklı bir isim ile ülkeye giriş yaptığı ifade ediliyor.

Lübnan'da olduğunu yaptığı açıklama ile resmen duyuran Carlos Ghosn, "Adaletten kaçmadım, adaletsizlikten ve siyasi zulümden kaçtım" ifadelerini kullandı.

Japon adalet sistemini eleştiren Ghosn, "Suçluluk varsayımının yapıldığı, ayrımcılığın yaygın olduğu ve temel insan haklarının reddedildiği, uluslararası hukuk ve sözleşmelerdeki yasal yükümlülüklerin göz ardı edildiği hileli Japon adalet sistemi tarafından daha fazla rehin tutulmayacağım" dedi.

108 gün tutuklu kaldıktan sonra kefaletle serbest bırakılan Ghosn, "ağırlaştırılmış güven ihlali" ve "gelirini eksik bildirme" iddiaları ile suçlanıyordu.

6 Mart'ta kefaletle serbest bırakılan ve yoğun denetim tedbirleri altında ev hapsine alınan Ghosn, hakkındaki iddiaları başından beri reddediyordu. Tutukluluğunu politik bir hamle olarak niteleyen Ghosn, asıl amacın onu inşa ettiği küresel ittifakın dışında bırakmak olduğunu savunuyordu.

YURT HABER