O ülke, IŞİD mensubu aileleri geri getiriyor

O ülke, IŞİD mensubu aileleri geri getiriyor

Finlandiya Dışişleri Bakanlığı, Fin ve Alman hükümetlerinin iş birliği ile 23 kişilik IŞİD üyesi aile ve çocuklarının Suriye’den geri getirileceğini duyurdu.

Finlandiya ve Almanya hükümetlerinin işbirliği ile 8'i Fin ve 15'i Alman olmak üzere toplam 23 kişilik IŞİD üyesi aile ve çocuklarının Suriye'deki terör örgütü YPG/PKK'nın kontrolündeki El Hol kampından geri getirileceği bildirdi.

Finlandiya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Finlandiya Anayasasının 22'nci maddesinde belirtilen, “Yetkililerin, kamplarda hapsedilen Finli çocukların temel haklarını mümkün olduğu ölçüde korumakla yükümlüdür'' ifadesine dayanarak, 6'sı çocuk, 2'si de ebeveyn olmak 8 kişinin terör örgütü YPG/PKK'nın kontrolündeki El Hol kampından alındığı açıklandı.

Açıklamada, El Hol kampında binlerce kişinin kaldığı ve kampın uzun vadede güvenlik riskleri oluşturduğu aktarılarak, bu kampta kalan çocukların eğitime muhtaç olduğu ve bu çocukların tekrardan radikal örgütlerin inisiyatifine bırakılmayacağı vurgulandı.

Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, daha önce El Hol kampından alınan IŞİD’li aileler nedeni ile sosyal medyadan ve muhalefet tarafından eleştirilmişti. Bakan Haavisto hakkında, bakanlıktaki görüş ayrılıkları ve bazı atamalar nedeni ile mecliste bir soruşturma açılmış ve geçen hafta yapılan güven oylamasında 101'e 68 oy oranı ile güven oyu aldığı biliniyor.