O ülkedeki maymunların çoğu hemcinsleriyle çiftleşiyor! İşte LGBT maymunlar...

O ülkedeki maymunların çoğu hemcinsleriyle çiftleşiyor! İşte LGBT maymunlar...

Porto Riko'daki erkek maymunların dişilerden çok birbiriyle çiftleştiği keşfedildi. Bilim insanları, Porto Riko'da yaşayan erkek Hint şebeklerinin eşcinsel ilişkide olduğunu keşfetti.

Bilim insanları, Porto Riko'da yaşayan erkek Hint şebeklerinin eşcinsel ilişkide olduğunu keşfetti. Araştırmacılar, bu erkek maymunların dişilerden çok birbiriyle çiftleştiği sonucuna ulaştı.

bonnet-macaque-macaca-radiata-photograph-by-shantanu-kuveskar.jpg

HİNT ŞEBEKLERİNDEN EŞCİNSEL YAKLAŞIM

Ülkedeki küçük bir adada erkek rhesus maymunlarının dişilerden çok birbiriyle seks yaptığını keşfetti. Araştırmacılara göre, Hint şebeği diye de bilinen maymunlardaki bu davranışın genetik bir kökeni olabilir.

Birleşik Krallık'taki Imperial College London'dan Vincent Savolainen ve meslektaşları, hemcinsleriyle daha fazla seks yapan erkek maymunların genellikle daha çok yavru sahibi olduğunu ve bu cinsel etkileşimin üremede avantaj sağlıyor olabileceğini tespit etti.

Bu bulgu, aynı cinsiyetten maymunlar arasındaki cinsel etkileşimin üremede avantaj sağlıyor olabileceği anlamına geliyor.

Organizma biyolojisi profesörü Savolainen, "Eşcinsel ilişkinin fazla görüldüğü hayvan popülasyonlarında daha az yavrunun doğabileceği söyleniyordu. Biz bunun tam tersini gördük" diye konuştu.

maxresdefault.jpg

Yetişkin erkek Hint şebekleri ortalama 53 santimetre uzunluğa ve 7,7 kilogram ağırlığa ulaşıyor. Daha küçük olan dişilerinse ortalama boy uzunluğu 47 santimetreyken, ağırlıkları da 5,3 kilogram civarında. 

AL YANAKLI MAKAK

Bu şebek türünün boz ya da kahverengi bir kürkü ve pembemsi yüzleri oluyor. Bu yüzden al yanaklı makak diye de anılıyorlar.

1930'larda bilim insanları araştırma amacıyla Porto Riko'daki küçük Cayo Santiago adasında bir maymun kolonisi kurmuştu.

Yerel halkın Maymun Adası diye andığı bölgede halihazırda 1700'den fazla al yanaklı makağın yaşadığı tahmin ediliyor.

ÇİFTLEŞME DAVRANIŞLARI

Hakemli bilimsel dergi Nature Ecology and Evolution'da yayımlanan araştırmada 2017, 2019 ve 2020'de belirli aralıklarla erkek maymunların çiftleşme davranışları gözlemlendi.

Veriler, erkeklerin yüzde 72'sinin birbiriyle seks yaptığını, sadece yüzde 46'sının dişilerle çiftleştiğini ortaya koydu.

Hayvanların birbirinden ayırt edilebilmesi için her birine özel dövmeler yapıldı.

0x0-hadi-ipucu-rh-ne-demek-rhesus-maymunu-hakkinda-bilgiler-hadi-ipucu-17-aralik-2018-1545036873328.jpeg

Bilim insanları daha önce böcekler, sürüngenler, kuşlar ve primatlar dahil olmak üzere çok çeşitli hayvanlarda aynı cinsiyetten bireyler arasında cinsel etkileşimler kurulduğunu gözlemlemişti. Ancak bunun genellikle nadir görülen bir davranış olduğu düşünülüyor.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, Savolainen, "Erkekler arasındaki bu davranışın koalisyon kurmalarına yardımcı olduğunu görüyoruz. Seks yaparak bağ kurduklarında başka erkeklere karşı birlikte savaşıyorlar" ifadelerini kullandı.