Ortadoğu barut fıçısı: Şimdi ne olacak?

Ortadoğu barut fıçısı: Şimdi ne olacak?

İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani’nin ABD tarafından öldürülmesi sonrasında Ortadoğu gergin bir bekleyişe girdi. Bundan sonra ne olacak?

İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin ardından yerine atanan Tuğgeneral İsmail Kani, yaptığı ilk açıklamada ABD'ye sert mesajlar verdi. Kani, "Herkese Orta Doğu'nun dört bir yanında Amerikalıların cesetlerini görmek için sabırla beklemelerini söylüyoruz" açıklaması yaptı.

İran lideri Ali Hamaney, Kasım Süleymani’nin ABD saldırısında öldürülmesine ilişkin yaptığı açıklamada, “Suçluları acı bir intikam bekliyor” dedi.

ABD’nin tam da Ortadoğu’da bir kışkırtma peşinde olduğu yorumlarını şimdi daha ciddiye almak gerekiyor. Nitekim, Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi de, yazılı açıklama yaparak Süleymani, Mühendis ve diğer yetkili isimlerin ABD yönetimi tarafından öldürülmesini şiddetle kınadı.

Irak Başbakanı Abdulmehdi, “Resmi görev yapan Iraklı askeri liderin suikastı; Irak halkı, devleti ve hükümetine karşı düşmanlıktır. Iraklı ve kardeş ülkelerden (İran) askeri liderlerin Irak topraklarında tasfiye edilmesi, ülkemizin egemenliğine yönelik ihlaldir, vatanın onuruna saldırıdır. Ayrıca bu saldırı Irak ve bölgede yıkıcı bir savaşın fitilini ateşlemiştir. Saldırı, ABD askerlerinin Irak’taki varlığına yönelik şartlara da aykırıdır” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den de benzer ilk açıklama geldi. Putin, “İranlı generalin öldürülmesinin Ortadoğu’daki durumun daha da kötüye gitmesi riskini artırıyor” dedi.

Öte yandan, İsrail’de yüksek alarm verildi. Golan tepelerindeki Hermon Dağı füze saldırısı riskine bağlı olarak ziyaretçilere kapatıldı. Karar, İsrail Genelkurmay Başkanlığı’nın resmi sosyal medya hesabından yapıldı.

Bunun yanında, İsrail Savunma Bakanı Bennett de, Süleymani'nin ölümü sonrası tehditleri ele almak için Tel Aviv'de üst düzey güvenlik ve ordu yetkilileriyle bir toplantı düzenlendiğini belirtti. İsrail bu suikastin ardından Ortadoğu’daki tüm ABD karşıtlarının açık hedefi haline gelme riskini taşıyor.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), operasyonun ABD Başkanı Donald Trump'ın talimatı ile düzenlendiğini duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “İran asla bir savaş kazanamadı, ama asla bir müzakere de kaybetmedi” ifadeleri de, ABD’nin şimdi İran’ın tepkisini ölçmeyi beklediği şeklinde yorumlandı.

Nitekim, peşpeşe yaptığı paylaşımların en sonuncusunda ise "Bir hedef listemiz var ve bunu her zaman uygulamaya hazırız" diyen ABD Başkanı, Süleymani'nin ABD'li diplomatlara saldırı planladığını öne sürdü. Trump, Bağdat'taki ABD Büyükelçiliği'ne geçen hafta yapılan saldırılardan da Süleymani'yi sorumlu tuttu.

YURT HABER