Özbekistan 2020 hedeflerini açıkladı

Özbekistan 2020 hedeflerini açıkladı

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, 2019 Aralık ayında yapılan genel seçimlerin ardından yeni oluşturulan parlamento üyelerine seslendi.

Konuşmasını 2019’da elde edilen sosyo-ekonomik kalkınma sonuçları ve 2020 kalkınma hedeflerine ayıran Mirziyoyev, “Aktif Yatırım ve Sosyal Kalkınma Yılı” ilan edilen 2019’da Özbekistan’a 4,2 milyar Dolar büyüklükte doğrudan yabancı yatırımcı kazanıldığını belirtti.

2019’da ülke ekonomisinin yüzde 5,6 büyüdüğünü, sanayi sektörünün yüzde 6,6, ihracat hacminin de yüzde 28 arttığını vurgulayan Mirziyoyev,, Özbekistan'ın altın-döviz rezervlerinin de 28,6 milyar Dolara ulaştığını kaydetti.

86 ülke ile vizesiz, 57 ülke ile ise sadeleştirilmiş vize uygulaması sonucunda, geçen sene 6,7 milyon yabancı turistin ülkeye geldiğini bildiren Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, 2020’de Özbekistan’a 7,5 milyon turistin gelmesinin planlandığını açıkladı

2019’da Özbekistan’ın ‘Dünya Bankası İş Yapma kolaylığı’ sıralamasında 7 basamak yükseldiğini aktaran Mirziyoyev, ilk 50 ülke arasında yer almak için çabalarını sürdüreceklerini belirtti.

Özbekistan Cumhurbaşkanı, 2020'yi “bilim, eğitim ve dijital ekonomiyi geliştirme yılı” ilan ederek, bu yıl ülkede 23 milyar Dolarlık yatırımın yapılacağını ve 206 yeni işletmenin faaliyete geçeceğini vurguladı.

Orta Asya’da komşu ülkelerle dostluk, komşuluk ve stratejik ortaklık ilişkilerinin üst düzeye çıkarılması ve Rusya, Çin, Japonya, Güney Kore, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Avrupa Birliği (AB) ve Asya ülkeleriyle ilişkilerin geliştirilmesi için çaba göstereceklerine işaret eden Mirziyoyev, aralarında Türk Konseyinin de bulunduğu uluslararası kuruluşlarla iş birliklerini hızlandıracaklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Özbekistan’ın 2021-2023 döneminde, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ne üye olmasını hedeflediklerini de bildirdi.