Özbekistan’ın zor seçimi: ABD  mi, Rusya mı?

Özbekistan’ın zor seçimi: ABD mi, Rusya mı?

Özbekistan Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoyev'in Moskova ziyareti gerçekleşmedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, takvimlerinde Şubat ayında ziyaret olmadığını doğruladı. Ziyaretin reddedilmesinin nedeni ise Taşkent’in (AEB) Avrasya Ekonomik Birliği’ne katılmanın gerekliliği hakkındaki şüpheleriydi.

1 Ekim'de Özbekistan Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoyev'in Rusya'ya ikinci ziyaretinin Şubat ayında gerçekleşeceği açıklandı. Ancak, 5 Şubat'ta yapılması gereken ziyaret gerçekleşmedi.

Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdülaziz Kamilov, 2 Şubat’ta “AEB hakkında birçok soru var” açıklamasını yapmıştı. Bu açıklamadan önce de, Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoyev AEB’e katılma başvurusu yapmayacaklarını vurgulamıştı.

Öte yandan, ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross AEB’e üyelik niyetinin Özbekistan’ın Dünya Ticaret Örgütü’ne katılma sürecini zorlaştırabileceğini ve geciktirebileceği uyarısında bulunmuştu.

3 Şubat’ta ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Taşkent’e gerçekleştirdiği resmi bir ziyaret ile birlikte, Özbekistan’ın AEB’e katılmak istemeyişi ve Rusya ziyaretinin geri çevrilmesinin nedenleri açıklığa kavuşmuş görünüyor.

YURT HABER