Papa'dan cinsiyetçi çıkış: 'Covid denilen hanımefendi...'

Papa'dan cinsiyetçi çıkış: 'Covid denilen hanımefendi...'

Cinsiyet meselelerine seleflerinden farklı yaklaşan ilk Güney Amerikalı ve Cizvit Papa, Covid-19'dan şikayetini cinsiyetçi söylemle dile getirdi. Vatikan'daki kabulde ziyaretçilerin arasına karışamayacağı için özür dileyen Francis, "Bu, bize çok zarar veren Covid adlı hanımefendi karşısında ihtiyaç duyduğumuz önlemlere aykırı olur" dedi.

Avrupa koronavirüs pandemisinin ikinci dalgasının merkezine dönüşür ve İtalya son 24 saatte 24.991 yeni vaka, 205 ölü bildirirken, Katolik Kilisesi'nin ruhani lideri Papa Francis Vatikan'daki haftalık kabulünde yine maskesiz boy gösterdi. 

Kabulün başında iyi dileklerini sunmak isteyenleri selamlamak için aralarına karışamayacağı için bir kez daha özür dileyen Papa Francis, bunu yapması halinde etrafında kalabalık oluşacağını belirterek şöyle dedi:

"Ve bu, bize çok zarar veren Covid denilen hanımefendi karşısında ihtiyaç duyduğumuz önlemlere aykırı."

"Bu sebepten sizi selamlamak için aşağı inemediğim için beni affedin. Sizi buradan selamlıyorum ve kalbimde tutuyorum, lütfen siz de beni kalbinizde tutun ve benim için dua edin."

Bir saatlik kabul boyunca maske takan din adamları, toplantının sonunda maskelerini çıkarıp sıra oldular ve Papa ile tek tek el sıkışıp ayak üstü yüz yüze konuştular. Francis bu kısımda da maske takmadı. 

Papa'nın Vatikan'da kurduğu Kovid-19 müdahale komisyonunun üyesi Rahip Augusto Zampini, gençliğinde geçirdiği bir hastalık nedeniyle akciğeri kısmen alınmış 83 yaşındaki Francis'in enfekte olması halinde komplikasyonlarla ilgili yüksek risk grubunda bulunduğunu belirtti.

Papa'nın en azından genel kabül sırasında maske takması temennisinde bulunan Rahip Zampini, "Bu konuda çalışıyoruz" dedi. 

Pandeminin başından beri sadece iki etkinlikte maske takmış şekilde görülen Francis'in akciğer sorunu nedeniyle nefes almakta güçlük çektiği için maske takmak istemediği sanılıyor. Bugüne dek Vatikan'dan protokol yetkililerinin diğerlerinin neden maskesiz şekilde Papa'ya yaklaşmasına izin verildiğine açıklama getirilmedi. Son dönemde Papa ile özel buluşmalara katılanlar da maske takılmadığını ve kısa süre önce koronavirüs testinin negatif sonuçlandığının kanıtlanmasının talep edildiğini gözlemlemediklerini söyledi. Vatikan'daki pandemi düzenlemeleri ise hem iç mekanlarda hem de sosyal mesafenin garanti edilemeyeceği dış mekanlarda maske takılmasını talep ediyor. Kabullere pandemi öncesine göre çok daha az sayıda insan alınıyor.

İtalya'da ikinci dalga önlemler kapsamında geceleri restoranlarla barlar kapatıldı, tiyatro, spor salonu ve yüzme havuzlarının kepenkleri indirildi, insanlara mecbur olmadıkça evden çıkmamaları tavsiye edildi.