Pence'in Erbil ziyareti tepki çekti: Irak'ın başkenti Bağdat'tır

Pence'in Erbil ziyareti tepki çekti: Irak'ın başkenti Bağdat'tır

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in Irak'a gelerek Bağdat'taki yetkililerle görüşmeyip yalnızca Erbil'de resmi temaslarda bulunması tepki çekti.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in bilindiği gibi,23 Kasım'da sürpriz bir şekilde Irak'ı ziyaret etmiş ve Enbar kentindeki ABD askeri üssünü ziyaret ettikten sonra Bağdat yetkilileriyle görüşmeden Kuzey Irak'a geçmişti. Pence'in burada Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani ile görüşmesi Irak merkezi hükümeti tarafından tepki çekti.

Nasır Koalisyonu Başkanı ve Irak'ın önceki dönem Başbakanı Haydar İbadi, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in bu hareketi için "Irak'ın başkenti Erbil değil Bağdat'tır” dedi.

Irak'ın egemenliğinin ihlal edildiğine yer verilen açıklamada İbadi şunları söyledi:

"Nasır Koalisyonu olarak Irak'ın egemenliğini ihlal eden ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in bu ziyaretini kınıyoruz. Bağdat Irak'ın başkentidir, Erbil değil. Bu nedenle Erbil ve Aynu'l Esad'e düzenlenen bu ziyaretin Bağdat tarafında kabul edilmesini reddediyoruz. Milli egemenlik meselesi kimse tarafından taviz verilecek bir konu değildir. Irak devletinin egemenliğinin göz önünde bulundurulmadan yapılan bu ziyaretin reddedilmesi edilmemesi gerekiyordu."

Pence de Twitter hesabı üzerinden askeri üste eşi Karen Pence ile çektirdiği fotoğrafları paylaşarak, Şükran Günü için Irak'ta olmaktan gurur duyduğunu ifade etti