Pentagon diyor ki: F-35 arızalı fakat talep çok

Pentagon diyor ki: F-35 arızalı fakat talep çok

Pentagon tarafından yapılan test, F-35 savaş uçaklarının yerdeki hedefleri vurmadaki isabet oranının "kabul edilemez derecede" düşük olduğunu, ayrı olarak 800'den fazla yazılım hatası saptadığını ortaya koydu

Savunma Bakanlığı (Pentagon) uzmanları, Lockheed Martin tarafından üretilen ve 428 milyar dolarlık faturasıyla ABD'nin "en giderli" silah sistemlerinden biri olan F-35 savaş uçaklarına değin senelik değerlendirme raporunu paylaştı.

Operasyonel test ve değerlendirme müdürü Robert Behler imzasını taşıyan rapor, Bloomberg tarafından duyuruldu.

MESELELER LİSTESİ UZADI

Raporda, uçuş yeteneğiyle alakalı büyük bir kusura işaret edilmezken, uzunca bir "çözülmesi gerek meseleler listesi" sunuldu. Bunların 13'ü "kesinlikle halledilmeli" manasına gelen "birinci kategori" meseleler oldu. Bu meselelelerin uçağın güvenlik ve muharebe kabiliyetini etkilediği belirtildi.

F-35'lerde bulunan 25 milimetrelik silahların karadaki hedeflerine isabet etme oranının kabul edilmez olduğu neticesine varıldı.

"YENİ İZAH EDER KEŞFEDİLİYOR"

Raporda, "Eksikliklerin giderilmesi için çalışmasına rağmen hâlâ yeni izah eder keşfediliyor, bu da totalde yalnızca küçük bir azalmaya kapı aralıyor ve üzerine gidilmesi şart olan "pek çok kayda değer" mesele bulunuyor." denildi.

Uzmanlar, bir evvelki seneye ait değerlendirme raporunda işaret edilen siber güvenlik açıklarının daha çözülmemiş olduğunu da vurguladı.

Raporda güvenilirlik, bakım ver elverişlilik konusundaki meseleler da gündeme getirildi.

Pentagon'un F-35 programını yürüten bürodan resmi bir izah yapılamadı. Ancak Lockheed Martin şirketinin Sözcüsü Brett Ashworth, "Raporu daha görmemiş olmamıza karşın F-35 olgunlaşmayı sürdürüyor ve dünyadaki en ölümcül, hayatta kalabilen ve irtibatlı savaşçısı." diye konuştu.

KUSURLARA RAĞMEN ALICI ÇOK

Değerlendirme, mevcut muharebe testi turunda (64 tatbikat) ortaya çıkan belirtileri ele almıyor. Ancak bitirmemiş testlere ve çözülmemiş kusurlara rağmen Amerika Birleşik Devletleri Kurultayı F-35 alımını sürdürüyor. Üstelik yıllar içinde bu rakam da artıyor. 2016 ve 2017'de 11 adet olan talep, 2018'de 20, geçen sene 15 bu yıl da 20 adet olarak meydana geldi.

Üstelik uçaklar Polonya ve Singapur gibi uluslararası alıcıların da alakasını çekti. Japonya ilk sıradaki alıcı olurken, onu Avustralya ve İngiltere izledi.

Türkiye, Rusya'dan S-400 füzeleri almasıyla sebebiyle geçen yıl Amerika Birleşik Devletleri'nin F-35 programından çıkartılmıştı. Ankara, 100 adet F-35 almayı tasarılıyordu.