Pentagon'la Bağdat arasında 'Çok gizli' mektuplaşma

Pentagon'la Bağdat arasında 'Çok gizli' mektuplaşma

Savunma Bakanı Esper’in eski Irak Başbakanı Abdulmehdi’ye gönderdiği mektup ortaya çıktı. Mektupta Irak'a 'Patriot Savunma Sistemi' kurulması yönünde talepte bulunuluyor.

Eski Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'nin ofisinden sızdırılan mektuba göre Esper, Amerikan askerlerinin bulunduğu Ayn el-Esad ve Erbil askeri üslerine yönelik İran saldırılarının ardından Irak hükümetinden bu üslere "Patriot Savunma Sistemi" kurulması için istekte bulundu. Esper'in Irak hava savunma sistemini yetersiz bulduğu kaydedildi.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre Esper'in mektubuna cevaben yazılan mektupta Abdulmehdi, bu konunun detaylarını, Irak'taki yansımalarını ve nasıl bir sonuç yaratacağı konusunda açıklama istedi.

Mektupta Abdulmehdi, Patriot sisteminin kurulması talebini incelediklerini, bu konuda ABD tarafı ile ortak toplantı gerçekleştirdiklerini belirtti.

Patriot sisteminin "IŞİD'e mi yoksa İsrail saldırılarına karşı mı” kullanılacağını soran Abdulmehdi, Irak Parlamentosu'nun ABD askerlerinin ülkeden çıkarılmasını öngören tasarıyı onayladığını hatırlatarak "Patriot Füzeleri Savunma Sistemleri'nin getirilmesi, mevcut güçlerin sayılarının kademeli olarak azalması anlamına gelmeyecek" dedi.