Pompeo son dakika yaptırımları için İran, Çin ve Küba'yı vurdu!

Pompeo son dakika yaptırımları için İran, Çin ve Küba'yı vurdu!

Pompeo son dakika yaptırımları için İran, Çin ve Küba'yı vurduABD, ofisten ayrılmadan günler önce, Çinli çelik şirketini ve BAE merkezli inşaat malzemeleri firmasını İran Shipping Lines ile çalışmaktan cezalandırıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 19 Kasım 2020'de Suriye sınırındaki Merom Golan yakınlarındaki Golan Tepeleri'ndeki Bental Dağı'nda bir güvenlik brifingine katıldı.
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 19 Kasım 2020'de Suriye sınırındaki Merom Golan yakınlarındaki Golan Tepeleri'ndeki Bental Dağı'nda bir güvenlik brifingine katıldı.ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Cuma günü, Başkan tarafından seçilen Joe Biden'da kısmen boks yapmayı amaçlayan bir son dakika baskısıyla birincil hedeflerinden üçüne - Çin, İran ve Küba - yaptırım uyguladı.

Pompeo, Dışişleri Bakanlığı'nda anahtarlarını teslim etmeden beş gün önce, Çin'i Hong Kong'daki kısıtlaması nedeniyle cezalandırmaya söz verdi - Biden tarafından desteklenen bir duruş - ancak Biden'ın İran ve Küba ile gerginliği azaltma hedefinden uzaklaştı.


Pompeo, 6 Ocak'ta Hong Kong'da Çin'in Amerikalı bir avukat John Clancey de dahil olmak üzere 55 kişiyi topladığı büyük operasyonu "dehşet verici" olarak kınadı.

Pompeo, Çin Halk Cumhuriyeti'ne atıfta bulunarak, "Hong Kong'un özgürlüklerini ve demokratik süreçlerini aşındıran ÇHC eylemlerini kınıyoruz ve sorumluların hesap sorması için elimizdeki tüm araçları kullanmaya devam edeceğiz" dedi.


Demokrasi yanlısı aktivist Lester Shum, 7 Ocak 2021'de Hong Kong'daki Batı polis karakolundan ayrıldıktan sonra medyaya konuşuyor. Shum, yeni bir ulusal güvenlik yasası uyarınca 50'den fazla Hong Kong muhalefetinin tutuklanmasının ardından kefaletle serbest bırakıldı 
Başkan Donald Trump'ın giden yönetimi, Hong Kong'un Çin'in en üst düzey yasama organı Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi'ndeki tek delegesi Tam Yiu-Chung da dahil olmak üzere, tutuklamalar nedeniyle altı kişiye yaptırım uyguladı.
Daha önce, Hong Kong'un en büyük lideri, sonuç olarak artık kredi kartı kullanamayacağını veya banka hesabına sahip olamayacağını kabul eden İcra Kurulu Başkanı Carrie Lam aleyhinde harekete geçti.

Geçen yıl Çin, İngiltere 1997'de bölgeyi geri vermeden önce finans merkezine garanti edilen özgürlükleri korumayı amaçlayan yaygın ve bazen şiddetli protestoların ardından Hong Kong'da acımasız bir güvenlik yasasını yürürlüğe koydu.

Pompeo'nun halefi olmak üzere Salı günü Senato onay oturumuna çıkacak olan Antony Blinken, bir sonraki yönetimin "Hong Kong halkının yanında ve Pekin'in demokrasi üzerindeki baskısına karşı duracağına" söz verdi.

Ancak Biden yönetiminin, Küba-Amerikalıların önemli Florida eyaletinde desteğin arttığını gören Trump'ın Cumhuriyetçi Partisi'nin sert duruşlarının gurur kaynağı olduğu Küba ve İran'da rotasını değiştirmesi bekleniyor.

Cuma günü, Hazine Bakanlığı, Pompeo'nun adayı ABD'nin terörizm sponsorları listesine geri koyduğunu söylemesinden günler sonra Küba'nın içişleri bakanı Lazaro Alberto Alvarez Casas'a yaptırım uyguladığını söyledi.
Koronavirüsün yayılmasına karşı önlem olarak maske takanlar 11 Ocak 2021 Pazartesi günü Küba'nın Havana kentinde yürüyorlar.
Pompeo, içişleri bakanlığı tarafından yönetilen bir hapishanede tutulan Kübalı muhalif Jose Daniel Ferrer'in "dövüldüğünü, işkence gördüğünü ve tecritte tutulduğunu" bildirdi.

Pompeo, eski başkanlar Fidel ve Raul Castro'ya atıfta bulunarak, "Castro rejiminin temel özgürlükleri bastırması, insan onuruna saygı duyan tüm ülkelerin kınanmasını ve eylemini gerektiriyor" dedi.

Biden, Küba'da insan haklarına dikkat edeceğine ve aynı zamanda eski başkan Barack Obama'nın, Küba-Amerikalıların ziyaret edip para göndermesine izin vermek de dahil olmak üzere ilişkileri normalleştirmeye yönelik politikalarından bazılarını geri getireceğine söz verdi.

Biden, Trump'ın petrol satışlarına yönelik kapsamlı bir yasağı da içeren "maksimum baskı" politikasının Tahran'ı hiçbir cephede engellemediğine inanarak, İran ile Obama'nın müzakere ettiği nükleer anlaşmaya geri dönmeye de hevesli.

Pompeo Cuma günü Çinli bir çelik şirketi ve BAE merkezli bir inşaat malzemeleri firmasının, halihazırda ABD yaptırımları altında olan Iran Shipping Lines ile çalışmak için yeni adımlar attığını duyurdu.


İran'ın güneydoğusundaki Pakistan sınırına yakın bir limana bir kargo gemisi yanaştı, 
Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez, meslektaşına yönelik yaptırımları "dış politikada tecrit ve yenilgi mirası bırakan bir rejimin" işi olarak kınadı.