PYD Sözcüsü Müslim: ABD,  SDG ile işbirliğini sürdürüyor

PYD Sözcüsü Müslim: ABD, SDG ile işbirliğini sürdürüyor

PYD Sözcüsü Salih Müslim, ABD askerlerinin Türkiye sınırını boşaltmasına karşın sınır hattı dışındaki alanlarda SDG ile işbirliğini sürdürdüğünü söyledi.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Sözcüsü Salih Müslim, Türkiye’nin SDG hakimiyetindeki Fırat’ın doğusuna gerçekleştirmeyi planladığı operasyona ilişkin açıklamalarda bulundu. ABD yönetimini, kendilerine verdiği sözleri tutmamaları nedeniyle eleştiren Müslim, ABD askerlerinin Türkiye sınırından çekilmesine karşın geri kalan bölgelerde SDG ile işbirliğini sürdürdüğünü söyledi.

“Suriye'de ABD güçleri hala var. DAEŞ hücrelerine karşı savaş sürüyor” diyen Müslim, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Deyrezzor'da, Rakka'da vs. SDG ile beraber çalışıyorlar. Ama sınırdaki güçlerini çektiler. Amerikan askerlerinin diğer yerlerden çekilmesi gibi bir şey yok.”

BBC Türkçe'de yer alan habere göre; Müslim, uluslararası koalisyon tarafından kendilerine, Suriye'den çekilmek için üç şeyin gerçekleşeceği sözünün verildiğini ancak sözün tutulmadığını belirtti:

“Birincisi, IŞİD bitecek, ikincisi burada istikrar sağlanacak, üçüncüsü siyasi çözüm olacak. Bunlardan hiçbiri olmadı. IŞİD bitmiş değil, hücreler şeklinde devam ediyor. Fırat'ın batısında da IŞİD’in kontrolünde yerler var. İkincisi istikrar da sağlanmış değil, üçüncüsü çözüm yok.”

'ABD TÜRKİYE İLE SDG ARASINDA ARABULUCULUK YAPTI'
PYD Sözcüsü Salih Müslim, Türkiye ile SDG arasındaki dolaylı görüşmeleri doğruladı ve ABD'nin arabuluculuk yaptığını söyledi. Müslim, son anlaşmaya SDG'nin onay verdiğini belirtti:

“Evet, ABD arabuluculuk yaptı. Son anlaşma Amerikalılarla Türkler arasında oldu. SDG bu anlaşmayı onayladı. Sanki anlaşma bizimkilerle Türkiye arasında oluyor, Amerika da bunun garantisi gibi oldu. Daha önce bu, Menbiç'te de oldu. Görüşmeler, anlaşmalar vs. Amerikalılar her iki tarafla da görüşüyorlardı. Ama bunlar politik anlaşmalardan ziyade askeri anlaşmalar. Sınır güvenlik mekanizması, Tel Abyad ile Resulayn arasındaki anlaşmadır. Bu birkaç haftadır uygulanıyor ve bizimkiler anlaşmaya dair ne gerekiyorsa yaptılar.”

PYD Sözcüsü Salih Müslim, Özerk Yönetimin henüz Şam'a bir çağrı yapmadığını ancak yapabileceğini belirtti:

“Sınırı beraber koruyalım, diyebiliriz. Egemenlik için beraber bir şey yapmak istiyorsanız gelin beraber yapalım, ama eğer 'Gelin teslim olun, ondan sonrasını biz yaparız' derlerse kabul etmeyiz.”