
Rakka için Türkiye ile görüşme sürüyor
Pentagon Sözcüsü Adrian Rankine Galloway Rakka operasyonunda Türkiye’nin muhtemel rolü hakkında Türkiyeli yetkililerle görüşmelerinin sürdüğünü söyledi. Sözcü bölgede en hazır gücün Suriye Demokratik Güçleri olduğunu belirtti.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Adrian Rankine Galloway, Amerika’nın Sesi Kürtçe Bölümü’ne Rakka operasyonu hakkında konuştu.
Binbaşı Galloway Türkiye’nin, Rakka operasyonuna YPG güçlerinin katılımına itirazına dair bir soruyu, “Hem askeri hem siyasi düzlemde NATO müttefikimiz Türkiye ile çok yakın koordinasyon halindeyiz” şeklinde yanıtladı. Galloway, Türkiye’nin IŞİD’e karşı savaşta rol oynamaya devam ettiğini ve Rakka operasyonundaki rolünün tam olarak ne olacağı konusunda da halen iki ülke arasında görüşmelerin sürdüğünü ifade etti.
“SDG en hazır güç”
Bu role dair şu anda açıklayabileceği spesifik bir detayın bulunmadığını kaydeden Galloway, “Rakka Türkiye’siz kurtarılabilir mi?” sorusunu da şöyle yanıtladı:
“Rakka’yı özgürleştirmeye yönelik askeri planların spesifik detayları üzerinde spekülasyon yapmam doğru olmaz. Şu anda söyleyebileceğim; Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ortaklarımız Rakka’yı kuşatmada en hazır güç. Türk ortaklarımızla da, onların bakış açılarını anlamak ve Rakka’nın özgürleştirilmesinde oynayabilecekleri ne rol varsa bu doğrultuda adım atmada birlikte çalışmaya devam edeceğiz.”
Galloway, çok sayıda Kürt grubun yanı sıra Arap grupları da bünyesinde toplayan SDG ile çok yakın çalıştıklarını belirterek, Rakka’nın kuşatılması çabasını yürüten gücün yüzde 75 oranda Araplar’dan oluştuğunu söyledi.
Sözcü, “Operasyonlarımızın ana prensiplerinden biri, tarafımıza aldığımız yerel güçlerin IŞİD’den geri alacakları bölgelerin etnik ve mezhepsel karakterini genel hatlarıyla yansıtması” dedi.
ABD Suriye’ye ek asker gönderdi
Savunma Bakanlığı’nın özellikle Suriye’de IŞİD’e karşı savaşın hızını artırdığını kaydeden Galloway, geçen hafta bu ülkeye ek asker gönderdiklerini hatırlattı.
Galloway, Sincar’da PKK ile Barzani’nin desteklediği güçler arasında yaşanan çatışmalara dair bir soruyu yanıtlarken de, bölgedeki tüm aktörlerin çabalarını ‘ortak düşman’ IŞİD’e karşı savaşmaya odaklamaları gerektiğini vurguladı.
Pentagon İran’la işbirliği yapmıyor
İran’ın Irak’taki rolüne ilişkin değerlendirmesi sorulan Galloway, “İran’ın hem Irak hem Suriye içerisindeki faaliyetlerinin elbette farkındayız. Politika gereği Pentagon İran ile işbirliği yapmıyor ve bu yönde de bir planı yok. Buna ilaveten, ABD yasaları bizim sahada İran hükümetiyle ya da bir terör örgütüyle bağı bulunan herhangi bir grubu desteklememizi yasaklıyor” dedi.
“Rusya ile koordinasyon yok, iletişim var”
Galloway bir başka soru üzerine, Rusya ile IŞİD’e karşı savaşta askeri operasyonları koordine etmediklerini, sadece Suriye’nin kuzeyindeki hava sahasında bir çarpışma olmaması için aralarında iletişim hattı kurduklarını söyledi.
Dorrian da dün Türkiye’nin rolü için açıklama yapmıştı
IŞİD’e karşı yürütülen Doğal Kararlılık Operasyonu Sözcüsü Albay John Dorrian da dün Bağdat’tan video konferans yoluyla Pentagon muhabirlerine verdiği brifingde, Türkiye’nin Rakka operasyonunda olası rolüne ilişkin bir soruyu yanıtlarken, ‘kuzey Suriye’de IŞİD’e karşı devam eden operasyonlarda Türkiye’nin rolüne açık olduklarını’ yineledi. Dorrian, “Bu rolün olup olmayacağı ya da ne olacağı konusunda henüz bir anlaşmaya varmadık ama Türkiye ile askeri ve diplomatik kanallar üzerinden konuşuyoruz” diye konuşmuştu.
"Rakka'nın kurtarılmasında Kürtlerin katılıp katılmayacağı konusunda... Evet belli bir düzeyde katılmalarını öngörüyoruz. Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile ve Suriye Arap Koalisyonu birlikte çalışmayı sürdürüyoruz. Rakka operasyonuna katılan güçlerin yüzde 75'i Suriyeli Araplar. Bu da bölgenin demografik yapısının bir yansıması. Ayrıca bunun içinde Kürtler, Hıristiyanlar ve başkaları da var" demişti.