Rus askerleri için nükleer patlamalara dayanıklı saat geliştiriliyor

Rus askerleri için nükleer patlamalara dayanıklı saat geliştiriliyor

Rus savunma sanayi şirketi Rostec, Rus askerleri için tasarlanan zırhlı yelek, koruyucu gözlük gibi çok sayıda donanım içeren ‘Ratnik' ekipman sistemine nükleer patlamalardan dahi etkilenmeyecek bir saatin ekleneceğini duyurdu.

Herhangi bir saatin hiçbir koşulda durmamasını hayal etmek zor olsa da, Rostec, Rus askerlerine yönelik tasarlanan ‘Ratnik' ekipman sistemi için nükleer patlamalardan yayılan elektromanyetik titreşimlerden veya herhangi bir elektronik silahtan etkilenmeyecek bir saatin geliştirildiği bilgisini verdi.

Rus TSNIIMash Makine İnşa Araştırma Enstitüsü Baş Tasarımcısı Oleg Faustov "Saat güneş radyasyonu ve nükleer patlamalar gibi durumlardan kaynaklı elektromanyetik titreşimlere maruz kalması halinde bile çalışmaya devam edebilecek" ifadelerini kullandı.

Rostec'in açıklamasına göre, otomatik kurulma ve su geçirmeme özelliğine sahip saat —40 derece ilâ 50 derece arasındaki hava sıcaklıklarına dayanabiliyor. Ağırlığı 100 gramdan az olan saatin garanti edilen kullanım ömrü ise 10 yıl.

Rusya Kara Kuvvetleri Komutanı Oleg Salyukov, Rus ordusuna 2022 itibariyle zırhlı yelek, koruyucu gözlük ve silah gibi çok sayıda donanım içeren ekipman sistemleri olan Ratnik-3'lerden temin edileceğini söylemişti. Salyukov'a göre yeni Ratnik, askeri becerilerini yerine getirirken Rus askerlerinin imkânlarını 1 buçuk kat arttıracak. Ekipmanın ağırlığı da yüzde 30 düşürülecek.