Rus heyeti Türkiye'ye geliyor

Rus heyeti Türkiye'ye geliyor

Ankara ile Moskova arasındaki uçak krizinin ardından Türkiye-Rusya ilişkilerinde yeni bir gelişme yaşandı. Rus askeri heyeti bugün Türkiye'ye geliyor... Heyetin değerlendirme ziyareti, 30 Mart'a kadar sürecek. Öte yandan Ukrayna'dan iki farklı heyet ise 1 Nisan'a kadar gözlem uçuşu ve denetim gerçekleştirecek.

Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) Güven ve Güvenlik Artırıcı Önlemlere İlişkin Viyana Belgesi gereği üç kişiden oluşan Rus heyeti bugün havayolu ile İstanbul'dan Türkiye'ye giriş yapacak.
Rus heyeti, İzmir Foça'da yer alan Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanlığı'nda değerlendirme ziyareti gerçekleştirecek ve 30 Mart'ta Türkiye'den ayrılacak.
Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerde 24 Kasım 2015'te Suriye sınırında Türk hava sahasını ihlal eden bir Rus savaş uçağının düşürülmesinden bu yana kriz yaşanıyor.
GÖZLEM UÇUŞU İPTAL EDİLMİŞTİ
Rusya'nın 2-5 Şubat'ta Türkiye'de gerçekleştirileceği açıklanan gözlem uçuşu rota üzerinde mutabakat sağlanamadığı için iptal edilmişti.
Öte yandan Ukrayna'dan bir heyet ise yine AGİT Güven ve Güvenlik Artırıcı Önlemlere İlişkin Viyana Belgesi gereği Türkiye'de bulunacak.
Ukrayna heyeti bugün Eskişehir'e gelecek, ardından Konya'da yer alan 3.Ana Jet Üs Komutanlığı sorumluluk sahasında denetim icra edecek. Heyet 1 Nisan'da Türkiye'den ayrılacak.
Ukrayna, Açık Semalar Antlaşması (ASA) kapsamında 28 Mart-1 Nisan arasında Türkiye'de bir gözlem uçuşu da gerçekleştirecek.
Ukrayna ASA gözlem uçağı ile Eskişehir Askeri Hava Üssü kullanılarak gözlem uçuşu gerçekleştirilecek. Heyet gözlem uçuşu ve görev sonu çalışmalarının tamamlanmasından sonra 1 Nisan'da Türkiye'den ayrılacak.