Rusya Dışişleri Bakanı: Libya krizinin çözümü Berlin’de

Rusya Dışişleri Bakanı: Libya krizinin çözümü Berlin’de

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de tertip eden "Raisina Dialoğu" konferansında Libya krizine ilişkin izahlarda bulundu.

Libya görüşmelerinin pazartesi Moskova'da gerçekleştirildiğini hatırlatan Lavrov, "Müzakerelerin bütün meseleleri çözeceğini ve son olacağını asla ima etmedik. Moskova'daki Libya müzakereleri, Berlin Konferansı için hazırlık." diye konuştu.

Lavrov, Berlin'deki konferansa Libya'daki tüm taraflarının çağrılması gerektiğini ifade etti.

Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin öncüsü Halife Hafter'in mütareke anlaşmasını imza atmak için müddet istediğini anımsatan Lavrov, "Bu vaziyeti dramatize etmek istemiyoruz. Bu, önceden Paris, Palermo, Abu Dabi'da yapılan görüşmelerde de yaşandı." ifadelerini kullandı.

MOSKOVA'DAKİ LİBYA KRİZİ GÖRÜŞMELERİ

Türk ve Rus kurullar ile Libya'daki taraflar arasında pazartesi Moskova'da görüşmeler gerçekleştirilmişti.

Türk kurulu, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac ve Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri ile anlaşma metnini oluşturmuştu.

Rus kurulu ise Hafter ve Tobruk merkezli Temsilciler Meclisinin Başkanı Akile Salih'i ikna etmeye çalışmıştı.

Ancak Hafter, uzun uğraşlar neticesinde oluşturulan anlaşma metnini imza atmamış ve bir gün önce sabah saatlerinde Moskova'yı ayrılmıştı.

Rusya Savunma Bakanlığı, Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin öncüsü Halife Hafter'in, Fayiz es-Serrac idaresindeki Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile mütareke anlaşmasına pozitif baktığını ama mahalli istişareler için 2 güne ihtiyacı olduğunu bir gün önce izah etmişti.