Rusya-Ukrayna savaşında son durum!

Rusya-Ukrayna savaşında son durum!

24 Şubat 2022 başlayan Rusya-Ukrayna savaşında flaş gelişmeler yaşanmaya devam ediyor...

24 Şubat 2022 başlayan Rusya-Ukrayna savaşında flaş gelişmeler yaşanmaya devam ediyor...

r-u-2.jpg

Ukrayna'nın başkenti Kiev, Rusya-Ukrayna savaşının en uzun süren bölümüne ev sahipliği yapan Bakmut şehrinin düşmediğini ve banliyölerinde ilerleme kaydedildiğini belirterek, Moskova'nın iddialarını reddetti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Japonya'daki G7 Zirvesi'nde yaptığı açıklamada, "Hiçbir şeyin kalmadığını anlamalısınız" ifadelerini kullanmış ve "Bugün Bakmut sadece kalplerimizde" şeklinde devam etmişti. Ancak bu sözler, şehrin düştüğünü doğruladığı şeklinde yanlış yorumlandı.

Zelenski'nin Sözcüsü Sergiy Nikiforov, iddianın yayılmasının ardından yaptığı açıklamada, "Devlet Başkanı'nın Bakmut'un ele geçirildiği iddialarını yalanladığını" belirtti.

Ukrayna Savunma Bakanı Yardımcısı Ganna Malyar ise Ukrayna askerlerinin şehri çevrelediğini ve banliyölerde ilerlediğini iddia etti. Malyar, "Askerlerimizin kenarlardaki banliyölerden ilerlemesi, düşmanın Bakmut'ta kalmasını zorlaştırıyor" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise cumartesi günü Wagner paralı asker grubunu şehri ele geçirdikleri için tebrik etmişti. Bakmut'un ele geçirilmesi, Rus kuvvetlerinin ilerleme kaydetmekte zorlandığı bir dönemde sembolik bir önem taşıyor, zira Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde en uzun ve en kanlı sayfalardan birine tanıklık etmişti.

Bu arada Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, G7 Zirvesi kapsamında bulunduğu Japonya’da ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya geldi.

Görüşmeye ilişkin sosyal medya hesabından paylaşım yapan Zelenskiy, “Joseph Biden, liderliğiniz için, silahlar için, pilotları eğitme kararınız için teşekkür ederim. İnanıyorum ki ortak özgürlüğümüzün kanatları, hiç şüphesiz dünyanın en güçlü kanatları olacaktır” dedi.