Sapo: 6 radikal İslamcı sınır dışı edilecek

Sapo: 6 radikal İslamcı sınır dışı edilecek

İsveç İstihbarat Teşkilatı (Sapo) İslami radikalleştirmeye katkıda bulundukları ve İsveç’in güvenliğini tehdit ettikleri için altı radikal İslamcı sınır dışı edileceklerini duyurdu.

İsveç, ülkenin geleceğini tehlikeye sokacaklarını düşündüğü 6 radikal İslamcı imamı sınır dışı etmeye hazırlanıyor. Gavle imamı olarak bilinen Abdo Raad’ın avukatı kararı temyiz ve gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götüreceklerini dile getirdi.
İslamcı camiada merkezi figürler olarak nitelendirilen altı imam, geçen bahar Milli İstihbarat Teşkilatı Polislerinin (Sopo) baskını sırasında gözaltına alınmıştı.
Kısa bir süre sonra da Umeå imamı Hüseyin Al-Jibury, Västerås imamı Fekri Hamad, Gävle'den Viktor Gaziev ve Bilgi Okulu (Vetenskapsskolan)'nun eski başkanı Abdel-Nasser el Nadi gözaltına alındılar.
Sapo,  Özel Yabancılar Kontrolü Kanunu (LSU) tarafından da desteklenen bir maddeye dayanarak, imamların sınır dışı edilmelerine izin verilmesini istedi. İsveç Mülteciler Kurumu bu değerlendirmeyi kabul etti, ancak karara hükümet nezdinde itiraz edilmesine rağmen devlet sınır dışı edilmelerine karar verdi.
İçişleri Bakanı Mikael Damberg, “İsveç Milli İstihbarat Teşkilatı’nın belgelerini ve tarafların ne söylediklerini inceledikten sonra, hükümet nitelikli güvenlik tehditleri oluşturan bu altı kişiyi sınır dışı etme kararı aldı” dedi.
Terör araştırmacısı Magnus Ranstorp daha önce Expressen’e Sapo’nun eylemlerinin üç şeyden kaynaklandığını söyledi:
“Sapo, İsveç'te bulunan radikal ortamlardaki büyümeyi sınırlamak istiyor. İkincisi, Sapo'nun mevzuatı test etmek istediği ve üçüncüsü, tutuklamaların bu tür ortamlarda yaratığı fırtınalar üzerinden baskı oluşturduğu yönünde. En kötü oyuncuları saf dışı etmenin en iyi bir yoludur.”
Gavle imamı Abdo Raad, İsveç cihatçı ortamında merkezi bir figür olarak tanımlanıyor. Raad verdiği röportajda yanlış bir şey yapmadığını iddia etti.
Raad "Bu Müslümanlara ve beni bu şekilde etiketlemek isteyen bazı düşmanlar nezdinde yapılan bir ayrımcılık olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
Kararın ne zaman uygulanacağı konusunda henüz açıklama yapılmadı.